Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Зошто се планетите округли?

Кога се обидоа да дознаат што ја дефинира планетата, еден од критериумите што астрономерите се сложија е тоа дали обликот и е сферичен, наместо неправилен. Всушност, фактот дека Плуто е сферичен е една од причините под кој што спаѓа како “планета џуџе”. Плуто е премногу “планетски” да го нарекуваме нешто друго.
планетите
Но што ги прави планетите округли? Зошто е таа форма а не е некоја друга?

Одоговорот на овие  прашања е прилично директен: планетите се округли поради гравитацијата.

Телата на планетите се формирани кога материјал во вселената се скупчува под своја гравитациска  сила од поголемо тело. Кога масата на тоа тело достигнува висока точка, гравитацијата станува доволно силна да ја совлада структурата на материјалите од кои е составена и тие почнуваат да се деформираат(многу помага ако планетата поминала низ “molten phase” рано во историјата). Каменот(или мразот, гасот, или што и да е) е влечено спрема гравитацискиот центар на телото, и со време ова го влече материјалот во наједноставната форма што ќе ги задоволи силите на процесот: сфера(игнорирајќи ги сите испакнатини од ротациите)

Можно е да потрае, но многу друи надворешни сили се приклучени, што изгледа е неизбежно. Гравитацискиот центар ќе стане физички центар, и доволно големи планети секогаш ќе се формираат во сфери.

Една друга причина зошто “планета џуџе” било смислено. Се мисли за тела кои се доволно големи да бидат сферични, но што го немаат достигнато “gravitational dominance” врз нивниот орбитски регион. Месечината е роб на Земјата, Шарон е роб на Плуто, Плуто има други Кајперови појасни објекти во близина, и Церес е опкружена со астероиди што е засега нејасно.

Share this Story
  • Едукативно Интересно

    Зошто се планетите округли?

    Кога се обидоа да дознаат што ја дефинира планетата, еден од критериумите што астрономерите се сложија е тоа дали обликот и ...
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...