Responsive Leaderboard AD Area
Uncategorized, Едукативно, Интересно

Зошто копчето Snooze ни дава точно уште 9 минути сон?

Дури и во раните утрински часови, кога повторливо го притискате snooze копчето да поспиете само уште неколку минути, сигурно сте се запрашале зошто таа функција ви дава уште 9 минути сон. 9 минути изгледа како произволна временска рамка. Но зошто не се 10 минути? Има добро објаснување за тоа – и е се во оригиналниот дизајн на часовникот.
snooze
Додека да се стави snooze функцијата во 1950тата година, внатрешноста на часовниците со аларм оддамна била стандарнизирана. Ова значело дека забецот на опремата за snooze требала да се меша со постоечката опрема, оставајќи ги инженерите со единствен избор: Тие можеле да го постават snooze копчето или малку повеќе од 9 минути или малку повеќе од 10 минути. Но затоа што рани извештаи наведувале дека 10 минути е предолго, дозволувајќи на луѓето да паднат во длабок сон, работниците на часовници одлучиле да ја стават 9 минутната опрема, верувајќи дека луѓето би се буделе полесно и посреќни после краток snooze.

Иако денешните дигитални часовници можат да бидат испрограмирани да имаат snooze копче од колку било време, многу часовници по стандард имаат 9 минути, затоа што тоа корисниците го очекуваат.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Uncategorized

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...