Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Зошто другата линија изгледа дека секогаш се движи побргу?

Затоа што најверојатно е така. Доцнењата на касата се чести, случајни, и тешки да ги предвидиш. Секое доцнење предизвикува мало резервирање што ја прави линијата да се движи поспоро. Ако има четири линии во продавницата, вашата шанса да ја одберете најбрзата – независно од должината – е само 25%. Обично, сте оставени со чувството дека типот што веројатно не ни бил влезен во продавницата кога сте застанале во линијата, излегува пред вас.

Тоа може да звучи очигледно и неизбежно, но теоретичарите за редови – математичари кои проучуваат работи како сообраќајно инженерство, дизајн на фабрика, и инернет инфраструктура – можат да ви кажат дека има заобиколен пат од оваа случајна неправдина. Но иако сме го виделе ова големо изедначување во акција, го преферираме системот на лотарија. Излегува дека, треба сите да чекаме на една долга серпентинска линија и да бидеме повикани на отворена каса кога ќе биде слободна. На овој начин, секое доцнење е еднакво распространето помеѓу луѓето во линијата.
линија
Многу места ја користат оваа стратегија – кога купуваме карти за во кино, за банки, и на други места – но луѓето имаат тенденција да се удираат во визуелно долгите линии кои самите ги креираат, преферирајќи да си ги земат шансите со надеж дека ја одбрале најбрзата линија.

Па следен пат кога вриете на каса како личноста пред вас инсистира да го изброи кусурот, само запамтете, нашата натпреварувачка природа не задржува од тоа да имаме ефикасни работи.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...