Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Важни работи за кои не знаевте дека полека исчезнуваат

Кога зборуваме за недостаток на “ресурси”, многу луѓе веднаш помислуваат на нафта. Но единствената причина поради која што нафтата е најпозната на намалувањето на ресурсите е разликата во цените што ја чувствуваме.

Други ресурси што се клучот на опстанокот на општеството истекуваат исто толку брзо, но многу потивко. Наскоро, можно е да уклучите вести и да слушнете дека војни почнале да се водат поради смешни работи, како…

Хелиум
Во светот има недостаток на хелиум? Големо чудо, така? Најлошото сценарио, идните деца нема да ја доживеат среќата на купување на балон во забавен парк, а потоа да го гледаат како им одлетува накај небото.

Всушност, ако сте имале корист од парче технологија повеќе комплексно од остар камен заврзан за стапче, веројатно е направен со помош на хелиум. Хелиумот ја има најниската точка на варење од сите материјали на Земјата. Во суштина секоја high-tech индустрија има употреба од хелиумот, од ладење на МРИ магнетите до производство на фибре-оптички и ЛЦД екрани.
Важни работи за кои

Чоколадо
И без да ја провериме вистинската статистика, ние сме 100% сигурни дека скоро половина од стоката достапна во маркетите вклучува чоколадо. Со толку голема побарувачка на производот, сигурно би постоел софистициран систем кој ќе осигура дека светот никогаш нема да остане без чоколадо.

Но, мнозинството од светското снабдување на какао доаѓа од Западна Африка, каде плантажите се често работени од деца робови, но сигурно постои фер замена на какао зрнца, кои гарантираат “Без труд на робство!” Така? Не. Факт е дека моментално фармерите кои ги работат плантажите за какао велат дека едноставно не вреди трудот за придобивката.

Текила
Алкохолот на Мексиканскиот кактус е во неволја последните неколку години, и високата побарувачка и заболените растенија сериозно се заканувале на снабдувањето во минатото. Но денес, можеби гледаме на целосно искоренување на текилата како светска стока.

Вода
Сите мислиме дека имаме вода, дури и повеќе од доволно, и ја употребуваме без најмала грижа. Во земји кои не се толку развиени, водата е скапоцено уживање, но не гледаме Западни мултинационални компании и бизнисмени како всушност инвестираат милион долари за истата. Тоа е затоа што се премногу тивки за тој чин. T. Boone Pickens е поранешен работник со нафта, кој има инвестирано повеќе од 100 милиони долари и осум години работа за водата.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...