Responsive Leaderboard AD Area
Video, Едукативно, Интересно

Рабинот Др. Абрахам Тверски, објаснува што е всушност љубовта

“Љубовта е збор, што во нашата култура скоро го има изгубено значењето.
Дојдов во пресрет на едно момче што уживаше во едно парче риба, и го прашав: Момче, зошто ја јадеш таа риба?, и тој одговори – Затоа што сакам риба!
И му реков: Аха, затоа што сакаш риба си ја извадил од водата, си ја убил и си ја зготвил. И му кажав: Не ми кажувај дека ја сакаш рибата, се сакаш само себе. И затоа што рибата ти е вкусна, затоа си ја извадил од водата си ја убил и зготвил.

љубов

Слична е и љубовта.
Млад пар се заљубува, што значи тоа?
Значи дека тој видел во таа жена некоја што може да му ги задоволи неговите емоционални и физички потреби, и таа помисли дека тој маж може да и ги исполни истите критериуми, и дека тоа е љубов. Всушност, секој се грижи само за сопствените потреби. Не е тоа љубов за другиот. Другата личност станува алатка за сопственото задоволство.

Вистинската љубов е кога го љубиш тој на кој што му даваш, а не да добиеш.”

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Video

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...