Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Што е нанотехнологија и кои се нејзините способности?

Самиот збор нанотехнологија се соединува со сликите на идните технологии кои без сомнение го менуваат начинот на кој што функционира светот, и до некаде е вистина. Нанотехнологија ќе го смени начинот на кој што функционира светот во многу различни области, и е моментално развиван и подобруван како што го читате овој артикл. Нанотехнологијата е едноставно технологија која е најмала. Додека микрочиповите во компјутерите, ДВД плеерите и другата електронската опрема може ви изгледаат мали, почекајте да го видите наночипот. Тоа е претпоставувајќи дека е видлив со човечкото око.

нанотехнологија

Нанотехнологијата има некои очигледни употреби. Технологијата на мобилни телефони напредува, но нивната големина се намалува, и употребата на нанотехнологијата многу брзо ќе стане блескаво јасна. Компјутерите исто ќе бидат едни од многуте кои ќе имаат корист од сите предности на нанотехнологијата, кога ќе рзмислите дека колата и чиповите направени на овој начин не само што ќе бидат помали туку тие и ќе бидат стотина пати повеќе ефикасни и ќе биде бескрајно полесно да се зачувуваат и заштитуваат податоци. Можностите се бесконечни.

Сите тешкотии што можеме да ги сретнеме со вселенско патување виртуелно ќе бидат елиминирани, со што бродовите ќе ја користат нанотехнологијата евентуално ќе станат Sвездено Претпријатие. Ок, ова е малку неверојатно дека ќе се случи во наредните година или две но можностите се навистина неверојатни. Лични здравствени проблеми ќе бидат работа за минатото; научниците веќе работат на тоа да создадат вештачки имунитетни системи наречени Нанити што ќе можат да бидат вбризгувани во телото а потоа да патролираат во телото, органи и во крвта за да бараат потенцијални проблеми и лек пред истите да можат да се манифестираат.

Импликациите на нанотехнологијата се далеку од дофат. Размислувајќи на свет без болести и веднаш би помислиле колку убаво тоа би било, но тогаш ќе размислите дека нанитите би можеле да го успорат процесот на стареењето. Помалку луѓе би умирале и средниот животен век би се дуплирал, дури и повеќе од дупло. Па наскоро би имало проблем со преголема популираност, освен ако не ги колонизираме останатите планети се разбира!

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...