Responsive Leaderboard AD Area
#Факти, Едукативно, Интересно

Случајни откритија: Вистинските приказни позади нашите омилени производи

Не сите од светските најбрилијантни иновации биле намерни. Во многу случаеви, несреќа или грешка водела до некои креативни размислувања, кои евентуално создале нов, интересен производ.

Таков е случајот со овие производи.

Стикерите (The Post-It® Note)
Инженер со име Спенсер Силвер работел една ноќ во 1968 година. Неговата цел била да направи силно лепило. Наместо тоа, му текнало на повторно употребливиот но доста слаб лепак на кој неговиот пријател инженер Артур Фрај евентуално ќе го претвори во обележувач. Така настанале стикерите.
Случајни откритија

Сладоледот на стапче
Назад во 1905, 11 годишно момче со име Френк Еперсон случајно го има откриено сладоледот на стапче. Една вечер, тој го оставил неговиот пијалок “комбинација од   прав од вода-газиран сок и вода” на тремот. Стапчето сеуште било во чашата. Следниот ден младиот Еперсон ја открил замрзнатата фантазија. Во 1923 година, Еперсон започнал да ги произведува наречените œEpsicles. Тие биле достапни во седум овошни вкусови. Потоа производот бил наречен Popsicle.

Чипсот од компири
Понекогаш саркастична акција може да доведе до најголемото светско откритие. Таков бил случајот во 1853 година, кога готвач со име Џорџ Крум работел во Њу Јорк. Еден од неговите муштерии вратил назад порција на помфрит, тврдејќи дека биле премногу дебели. Крум се обидел повторно: муштеријата не бил задоволен ни со втората порција на потенки компири. Видно изнервиран од ова, Крум ја исекол следната порција толку тенко колку што успеал а потоа ги испржил со останатите компири.

Оваа саркастична понуда не поминала добро, или барем така се мислело тогаш. Муштеријата го обожувал чипсот: други луѓе во ресторанот започнале да ги бараат исто така. Со текот на времето Крум отворил свој ресторан, каде муштериите можеле да добиваат кошна со чипс од компири на секоја маса.
Случајно откритие

Виагра
Во 1998, Администрацијата за Храна и Дрога признале дрога со име Виагра да лекува еректилна дисфункција. Но ова не е тоа што го имале на ум оригинално за малото сино апче.

Назад во 1980 година, истражувачи пробувале да развијат дрога што лечи хипертензија. Виагра не ја вршела работата, па истражувачите смениле брзина. Тие се обиделе да ја користат Виаграта како лек за ангина. Ни ова не работело.

Но клиничките испитувања откриле интересен ефект: ерекција. Така тие се согласиле Виагра да биде лек од тој вид и до ден денес е глобално употребуван.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In #Факти

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...