Responsive Leaderboard AD Area
World, Интересно, Реалност

Најстрашните култови во модерната историја

Некои од најзастрашувачките култови се толку познати што можат да бидат опишани со еден збор: Менсон, Вако, Џефс, Џоунстаун. Други може и да не се толку иконски – но сепак обезбедуваат многу материјал од кој може да имате кошмари.

Еве неколку примери, кои направија да врескаат насловните страници во текот на нивниот удар, но ретко се случува од тогаш.
Најстрашните секти

 

1. Матаморос култот на човечки жртви (Matamoros human sacrifice cult)
Во март 1989 година, студент од Универзитетот на Тексас со име Марк Килрој започнал да недостасува на неговиот летен распуст. Престојувал на островот South Padre, но на ноќта на неговото исчезнување се впуштил низ границата со Мексико, од каде што исчезнал без трага.

После четири недели, неговата хорорска судбина била откриена. По изјавата на People неговиот мозок бил најден најпрво. Бил најден во црн казан, бил варен во крв на отворен оган заедно со оклоп од желка, потковица, ‘рбетен столб и други човечки коски. Авторитетите биле однесени до гробот на остатоци од телото на Килрој, и од таму пронашле остатоци од тела на други луѓе.

Првиот ден откопале десетици тела, кои сите биле закопани на Rancho Santa Elena, жртвите биле исечени, тепани, пукани, бесени или варени живи, единствената сличност била ритуалните осакатувања што следеле.

 

2. Order of the solar temple
Формиран во 1984 од Џосеф Ди Мамбро и Лук Џоурет, со следбеници во различни држави вклучувајќи ја Швајцарија, Франција и Канада, групата црпела инспирација од повеќе извори, вклучувајќи го the Rosicrucians and the Knights Templar . Групата во главно била склопена од мигранти од други земји, луѓе со досие во полиција за употреба на оружје, и сексуални престапници. Во 1994 година групата ја створиле својата верба дека членовите требале да отпатуваат во друг спиритуален свет за да ја преживеат енвироменталната апокалипса, и да бидат преродени на друга планета која кружи околу Сириус, The Dog Star. Методот на трансформација? Оган.

На крајот на Септември 1994, групата убиле член кој зборувал против нив, Тони Дутоит, исто и неговата жена и неговото новороденче. Потоа на 4 Октомври, два храмови на Solar Temple биле запалени. Следното утро полицијата се запрепастила кога пронашла 48 мртви во зградите. Но трагедијата не завршила таму, во Декември 1995 година на Швајцарските Алпи пронашле колиба запалена со 16 мртви во неа.

3. Портата на рајот (Heaven’s Gate)
Во 1997, неочекуваната светла Хејл-Боп комета пламнала спектакуларно на ноќното небо. Додека нејзиното појавување ги возбуди ло астрономерите, исто така донело неочекувана трагедија – уште едно масовно самоубиство врзано за космички верувања. Овој пат било култ со име Портата на рајот кои се наоѓале во Калифорнија.

39 луѓе умреле, вклучувајќи го лидерот и пророкот Маршал Апелвајт ; групата која се издржувала со успешен компјутерски бизнис, верувале дека Хејл Боп кометата ќе донесе со неа и UFO што ќе ги спаси од нивниот непосреден крај. (За чудо нивната страна уште постои )

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In World

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...