Responsive Leaderboard AD Area
Video, Едукативно, Интересно

Мерливи халуцинации индуцирани за прв пат

Предупредување: Авторите на студијата препорачуваат дека сите со историја на мигрена, епилепсија или психијатриски нарушувања да се воздржат од гледање на видеото подолу.

Халуцинациите се, по нивната природа, тешки за проучување. Луѓето се мачат за да опишат што гледаат, и напорите да имаат халуцинатор што ќе ги повлече нивните визии прецизно. Затоа, Др. Џоел Пиерсон од Универзитетот од New South Wales е возбуден за потенцијалниот прв метод да произведе халуцинации кои ќе можат објективно да бидат измерени.

Мерливи халуцинации
Халуцинациите предизвикани од психоза или дрога се вообичаено премногу комплексни да бидат измерени на една скала. За повеќе од век знаеме дека светлата кои треперат, заедно со одредени комбинации на светлина и мрак, можат да индуцираат визуелни халуцинации, а овие се поедноставни.

Сепак, Пиерсон изјави дека не се доволно едноставни. “Исто како да се обидуваме да ја проучиме имагинацијата”, Пиерсон кажа. За да се замени ова, Пиерсон се зафати за да се намали она што е единствена, мерлива функција.

Неговиот Халуциноген работи од трепкање на бел прстен до 30 пати во секунда на црна позадина. Група од студенти волонтери без историја на мигрени или епилепсија изјавија дека гледаат сиви грутки како ротираат во прстенот, и Пиерсон покажа дека може да ја контролира светлината на тие грутки преку степенот на кој што прстенот трепка. Кога беа ставени трајни грутки и на втор прстен, учесниците ја споредуваа светлината на вистинските и грутките створени од халуцинација.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Video

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...