Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Колку дрвја има во Амазонот?

Амазонот е најголемата тропска прашума во светот. Со 543,897 километри квадратни и девет земји кроз Јужна Америка, е еден од областите со најголема биолошка разновидност на Земјата, со повеќе од 400 нови животни и растенија откриени од 2010. Па колку дрвја би го опфатиле овој масивен екосистем?

Според една студија од десетина биолози и конзерватори употребувајќи статистички модели, Амазонот е домот на естимирани 390 милијарди дрвја, и 16,000 различни видови дрвја.
дрвја
Овие дрвја играат витална улога во глобалниот екосистем. Амазонот држи до 17% од светските продавници за домашен јаглен. Сепак, релативно мал дел од овие 16,000 видови на дрвја имаат удел во зачувувањето на јаглен. Според неодамнешно истражување во весникот Nature Communications , само 1% од дрвјата на Амазонот се одговорни за 50% од складирањето на јаглеродот.

Способноста на дрвјата да го цицаат јаглеродот од атмосферата ги прави важен штит против понатамошни климатски промени, поради што Кина неодамна започна да поставува “Green Great Wall” од дрвја. Кина има поставено 32 милиони акри земјиште на новите шуми од 2008 година, пребивајќи ги загубите од складирање на јаглерод поради уништувањето на шумите како Амазон, каде што стапката на уништувањето на шумите е повторно во пораст. Изгледа 390 милијарди дрвја не е доволно.

Share this Story
  • Едукативно Интересно

    Колку дрвја има во Амазонот?

    Амазонот е најголемата тропска прашума во светот. Со 543,897 километри квадратни и девет земји кроз Јужна Америка, е еден од областите ...
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...