Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Кои се најголемите градби на планетата?

Најголемата градба според волумен е фабриката Боинг во Еверет, Вашингтон, со вкупна површина од 399,483m² и вкупна зафатнина од проближно 13 365 550 кубни метри, поради големиот простор потребен за производство на авиони.


Најголемата површина оди на Aalsmeer Flower Auction зградата во Aalsmeer, Холандија, која е има приближно 520,257m² простор. Би требало да мириса фантастично.


Следно, најголемата градба по површина на под припаѓа на New Century Global Center во Chendgu, Кина, со 1,755,868m² на површина. (Има исто така и водни паркови и хотели, и шопинг центари)


Гигафабриката на Тесла близу Невада, ќе може да ја носи лидерската позиција уште многу години. Крајната големина е сеуште непозната, но моменталниот простор на подот е 1,263,481m², 21.6 метри висока и 510,966m² широка. Како што е дизајнирано, би била втора по волумен до зградата на Боинг , но плацот им дава можност уште да ја прошират површината, како што им е во план двојно да ја зголемат.

градби

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Оваа апликација може да ги идентификува видовите на растенија што ги фотографирате

Сте се запрашале некогаш кој вид на цвеќиња ...