Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Кои се најголемите градби на планетата?

Најголемата градба според волумен е фабриката Боинг во Еверет, Вашингтон, со вкупна површина од 399,483m² и вкупна зафатнина од проближно 13 365 550 кубни метри, поради големиот простор потребен за производство на авиони.


Најголемата површина оди на Aalsmeer Flower Auction зградата во Aalsmeer, Холандија, која е има приближно 520,257m² простор. Би требало да мириса фантастично.


Следно, најголемата градба по површина на под припаѓа на New Century Global Center во Chendgu, Кина, со 1,755,868m² на површина. (Има исто така и водни паркови и хотели, и шопинг центари)


Гигафабриката на Тесла близу Невада, ќе може да ја носи лидерската позиција уште многу години. Крајната големина е сеуште непозната, но моменталниот простор на подот е 1,263,481m², 21.6 метри висока и 510,966m² широка. Како што е дизајнирано, би била втора по волумен до зградата на Боинг , но плацот им дава можност уште да ја прошират површината, како што им е во план двојно да ја зголемат.

градби

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...