Responsive Leaderboard AD Area
Video, Едукативно, Интересно

Како вашиот телефон ве менува?

Скоро секој од нас има мобилен телефон. И не можеме да си го замислиме животот без истиот.

телефоните не менуваат

Голем дел од телефоните ни се на дофат. Да не разбудат наутро, да ја пуштиме нашата омилена песна додека се возиме во автобус, да го следиме нашиот распоред на календарот, да фотографираме и снимаме важни и интересни моменти од нашиот живот. Редовно да го проверуваме нашиот Фејсбук профил, Инстаграм, или Твитер.

Телефонот игра важна улога во нашите животи, и ретко размислуваме на тоа како влијае на нас. Тоа е точно што го има загрижено Дејвид Велс, внимателен истражувач кој ги има набљудувано трендовите во црквите со многу децении.

Велс ги има прашано Христијаните да ги размислат последиците на паметните телефони. “Што прават на нашите умови кога живееме во оваа целосна дистракција?” тој кажа во неодамнешно интервју. “Ние всушност моментално живееме во паралелен универзум, виртуелен универзум кој може да ни го земе целото време што го имаме. Па што ни се случува кога сме во постојано движење? Кога сме зависници од постојана визуелна стимулација?”
Тоа е големото прашање. Ние стануваме тоа што го гледаме. Малку звучи апстрактно, но е наједноставната (и длабоката) психолошка реалност: Ние стануваме тоа што го гледаме. Да обожуваме идол е да станеме како тој идол. Тоа што сакаме да го гледаме е тоа што го обожуваме. На тоа што го трошиме времето гледајќи ги формира нашите умови и не калапи во луѓето во кои што сме денес.
Ја забораваме среќата на олицетворението. Апостолот Џон пишувајќи му писмо во кое имаше една реченица “Иако имам многу да ти напишам, повеќе би сакал да не трошам лист и мастило. Туку се надевам дека би можел да дојдам кај тебе и да зборуваме лице во лице, за нашата среќа да може да биде комплетна”

Подолу во прилог ќе поставиме едно видео за некои истражувања како телефоните не менуваат.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Video

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...