Responsive Leaderboard AD Area
Video, Интересно

Како кучињата и мачињата всушност пијат вода?

Кучињата се смели оптимисти. Тие ја прават секоја мала работа со ентузијазам и чувства, манири. Пиењето вода не е исклучок, и сите што виделе кутре што лапа вода од неговото тањирче на топол летен ден, знае дека тие се подготвени гласно да го испрскаат нивниот пат до хидрација.
Но како оди водата од чинијата до нивната уста?

Во 2014 година, тим од истражувачи предводени од Virginia Tech’s Sunny Jung употребија камери со успорување на рамките, да ги снимаат куччињата како пијат вода од чинија. Тие ја испитаа снимката со бавно движење и беа во можност да го проучат механизмот позади јазикот на жедното куче.

Како кучињата и мачињата

Како што Discover magazine изјави, “кучињата ги криват нивните јазици наназад во форма на лопатка…Кога го вадат јазикот од водата, прават голем број на забрзувања – околу пет пати од на гравитацијата”

Затоа што кучињата немаат образи, тие не можат да создадат вшмукување. Да надоместат, нивните јазици ја плискаат водата и ја влечат спрема нивниот паст во форма на течна колона. Како што оваа вода половина се губи во сред воздух, тие ја ловат и ја голтаат, повторувајќи го процесот се додека не се задоволат.

Тактиката е иста како и кај мачките. Не нè изненадува тоа што мачките се малку повеќе грациозни и префинети во начинот на кој што ја пијат водата. Мачката нежно го впушта јазикот во течноста и уредно влече тенка колона на течност во нејзината уста. Резултатот е бесшумен и без прскање.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Video

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...