Responsive Leaderboard AD Area
#Факти, Едукативно

Грозни факти за јавните тоалети, и како да се изборите со нив

Да пуштите вода во веце школката пред да завршите, може да ги намали воздушните бактерии.
Водата во веце школката е одлично место за размножувањето на бактериите, што ова има наведено дека пуштањето вода пред вршење на нужда ќе отстрани неколку од бактериите. Истражувања имаат докажано дека ова е вистина: Кога се нарушува површината од школката со урина, може да создаде магла од микроби што угризуваат и кои можете да ги вдишете.
Грозни факти за јавните тоалети

Ако се обидувате да сте санитарни, избегнувајте го електричниот фен за сушење на раце.
Јавните толети кои имаат фенови со топол воздух се тестирани и имаат покажано дека имаат поголем број на воздушни бактерии околу нив отколку на хартиените крпи на влечење – и бактериите се задржуваат подолго. Електричните фенови имаат 27 пати повеќе бактерии на нив отколку хартиените крпи на влечење.
јавните тоалети

Само 30% од мажите ги мијат нивните раце правилно.
Во 2007 година, истражувачи од American Society for Microbiology имаат откриено дека една третина од мажите не се грижат за да си ги измијат рацете после употреба на јавен тоалет (во споредба со само 12% од жените). Правилен начин на миење на рацете е да ги натопите со топла вода, да ги насапуните 15-20 секунди, па да ги исплакнете.

Веројатно претерувате кога ја покривате веце школката со хартија – па, така некако.
Задник со задник пренос на болест е практично нечуено, но постои една грозна болест која можете да ја добиете од веце школката. CA-MRSA (Community-Associated Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus) е кожа до кожа преносителен вирус кој е прикажано дека се провлекува во областите на препоните кај луѓето за релативно долго време.

Околу една четвртина од сапунот пронајден во јавните тоалети е контаминиран.
Жалиме, љубители на сапун. Во јавните тоалети дури и тоа може да е валкано. Микробиолозите имаат откриено дека во некои јавни тоалети сапунот, има толку многу фекалии што е “подобро да се измијат рацете со водата од веце школката”. Поврзано е со тоа на кој начин е сапунот складиран, ако е во затворена кутија тогаш е побезбеден.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In #Факти

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...