Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Дневни навики кои ви го скратуваат животот

Апстинирате од секс?
Тогаш вашиот живот би можел да е намален.
Истражување објавено од British Medical Journal откри дека мажите со ниска фреквенција на сексуална активност имаат дупло повеќе ризик од коронарна болест и други болести во однос на тие со висока фреквенција.

Пиењето млеко може да ве убива.
Според истражување новинарите велат дека 3 или повеќе чаши млеко на ден го зголемуваат ризикот од оксидативен стрес што го зголемува (иронично) ризикот на кршливост на коските, и смрт.

Не сте баш среќни за идејата дека ќе остарете?
Ако е тоа случајот, не се загрижувајте, нема да остарете премногу.
Луѓето ко имаат негативен став спрема стареењето откриено е дека живеат 7.5 години помалку од тие што имаат убава идеја за староста.
Овој ефект е поголем од другите фактори кои се повеќе очигледни, како холестерол, крвен притисок, или пушење.

Не сакате да умрете пред време? – Најдете си работа!
Истражување од 2011 откри дека невработеноста го засилува ризикот кај луѓето од предвременска смрт за 63%. Невработеноста е поврзана со нездрав начин на живеење како претерано пиење на алкохол, пушење, употребување на дрога или прејадување.

Не сте љубител на зачинета храна?
Се надеваме дека не ви е грижа ако имате пократок живот.
Кинеско истражување заследено од навиките на јадење на скоро пола милион луѓе за неколку години, откри дека стапките на морталитетот се повисоки кај тие луѓе што јадат помалку зачинета храна. Тој ефект е придонесен од предностите на капсаицинот кој се наоѓа во чили пиперките.

Не сакате да јадете зеленчук?
Вашите денови се изброени. Истражување покажува дека луѓето помлади од 65 години што јадат само месо, јајца, млеко и сирење четири пати повеќе страдаат од ризикот на рак или дијабетес.
Дневни навики

Пиењето на газирани сокови често може да го намали вашиот живот за 4.6 години.
Често пиењето на газирани сокови ја оштетува контролата на метаболизмот за шеќерите и го забрзува стареењето што го прави подложно на болести.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...