Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Дали можеби вие ќе бидете следниот жител на вселенската нација “Асгардија”?

вселенска нација
Вселенска нација, независна од држави од Земјата, можно е да се основа откога тим инженери, научници и легални експерти предложија за екстра-вселенска држава.

Проектот кој е предводен од Рускиот научник Др. Игор Ашбурбејли, Претседател на Науката на Вселенскиот Комитет на УНЕСКО, цели да создаде простор во вселената кој е надвор од контролата на индивидуалните нации.

Под моменталниот вселенски закон, владите мораат да овластат и да ги надгледуваат вселенските програмери кои бегаат од своите земји иако се комерцијални.

Но група на научници велат дека со создавање на нова нација, вселенските активисти можат да “избегаат од строгите рестрикции на државните контроли кои моментално постојат”.

Тимот со име новата држава на “Асгардија” – е добиена од Асгард, еден од деветте светови на Нордиската митологија. Една од раните подготовки испланирани е креацијата на заштитниот штит да спречи астероиди, вселенски остатоци и коронски масивни исрфлања од Сонцето.

Јавноста е прашана да помогне во дизајнот на националното знаме и 100,000 државјанства се имаат направено.

“Асгардија е целосно оформена и независна нација, и иден член на Обединетите Нации – со сите атрибути овој статус што следуваат”, Др. Ашбурбејли.

“Суштината на Асгардија е Мир во Светот, и спречувањето на конфликтите на Земјата да бидат пренесени во вселената”

“Асгардија е исто така специфична од филозофски аспект – да служи на целото човештво, без разлика на нивната персонална состојба и просперитетот на земјата од каде се родени”
Асгардија од филмот Тор

Конзорциумот планира да го лансира првиот Асгардија сателит во 2017 година, па проектот да се проширува од таму.

Од 196 национални држави на Земјата, само тринаесет – USSR, Русија, С.А.Д., Франција, Јапонија, Кина, Обединетото Кралство, Индија, Украина, Израел, Иран, Јужна Кореја и Северна Кореја – и една регионалска организација, Европската Вселенска Агенција, ESA, имаат лансирано сателити.

Професорот Давид Александер, Директорот на Rice Space Institute на Рајс Универзитетот, Хјустон, Тексас, кажа: “Мисијата на Асгардија е да креира можности за поголем пристап до вселената, вклучувајќи нетрадиционални вселенски нации да разберат дека нивните научни аспирации се возбудувачки”

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...