Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Белгискиот супермаркет планира да продава зеленчук и овошје пораснат на покривите од зградите

Кога пазариме во супермаркет, може да биде тешко за да дознаеме колку требала храната да патува пред да заврши на полиците. Но наскоро, купувачите на една Белгиска продавница ќе можат да бидат мирни со знаењето дека дел од производството е култивирано веднаш над нивните глави. Започнувајќи во лето 2017, the Boondael location of the Delhaize супермаркет ланец ќе продава овошје и зеленчук, пораснати на покривите од зградите, inhabitat изјавува.
зеленчук и овошје

Продавницата тргнува на страна 320 метри квадратни за покривите и ефектот на стаклена градина. Храна како зеленчук, домати, модар патлиџан ќе биде израснувана и продавана за пониска цена од органското производство кое исто така е достапно. (Затоа што зеленчукот е растен на покрив а не во природна земја, и затоа ја немаат лабелата “органско”.) Благодарение на ефектот на стаклена градина, продавницата ќе може да ја продолжи иницијативата и во зимските месеци.

Delhaize ќе стане првиот супермаркет во Белгија што ќе продава производи пораснати од своите покриви, кога планот ќе се оствари следното лето. Неколку продавници веќе имаат експериментирано со идејата: Откога Whole Foods се отвори на локација на Lynnfield Масачусетс, со покрив за одгледување во 2013, им требааа три сезони за да произведат три тони храна.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...