Responsive Leaderboard AD Area
#Факти, Едукативно, Интересно

Изненадувачки факти за “Facebook” кои не ги знаевте

Како што може да се очекува од светски најпознатата социјална страна, Facebook има фасцинантна приказна – и тоа повеќе од некои тривијални работи што ги познавате. Еве неколку факти за Facebook што ќе ви докажат колку е всушност извонредна страната, и да ни понуди увид од тоа што можеме да очекуваме од Марк Зукерберг во иднината.

Ал Пачино бил првото “лице” на Facebook.
На почетокот од создавањето на Фејсбук, имало слика во бинарен код од човек. Тоа бил актерот   Ал Пачино .

Питер Тиел, косопственикот на PayPal, бил првиот голем инвеститор да го поддржи Facebook.
Оваа страна инвестирала во Фејсбук 500,000 долари на младата компанија во 2004 година. Тиел подоцна го продал својот удел во фирмата за повеќе од 1 милијарда .

Шон Паркер, косопственик на музичка веб страна со име Напстер, оригинално го имале доменот на страната facebook.com за 200,000 долари.
Изненадувачки факти за Facebook
Точка до точка систем на делење на датотеки наречен Wirehog било еднаш основна функција на Фејсбук.
Марк Зукерберг го вовел Peer to peer или P2P(точка до точка) системот за делење на датотеки кога Thefacebook.com достигнал околу 500,000 корисници, и се верувало дека ќе биде централен компонент на страната. Wirehog биле во пензија поради страв од потенцијални легални реперкусии на кршење на авторските права во 2006.

Марк Зукерберг е далтонист, не може да направи разлика помеѓу црвено и зелено.
Инженерот на Фејсбук Андреј Босворт кажал дека тој и другите инженери биле ентузијастични за “Awesome” копчето, но идејата не била прифатена од Марк Зукерберг во 2007 година. Страната евентуално се согласила за “Like” копчето.
Facebook

Фејсбук има околу 300 Петабајти(300,000 терабајти) податоци за корисниците на нивните сервери.
Има 1 милион гигабајти во еден петабајт. Целосниот напишан труд на луѓето, во секој можен јазик (вклучувајќи го Латинскиот и други историски јазици) од кога е можно да се пресмета, ќе зафатат околу 50 петабајти. Размислете за тоа.

Базата на податоци за корисници на Фејсбук расте на 8 луѓе во секоја секунда, или 7,246 луѓе на секои 15 минути.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In #Факти

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...