Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

Дневни работи кои се сеуште мистерија за науката

Науката ни има дадено многу откритија и иновации, но за сите неверојатни работи за кои полето ги има направено за нас, изненадувачки, има многу едноставни прашања неодговорено.

7. Научниците сеуште не знаат зошто градите на жената се сексуални
Женскиот род од луѓето се единствените видови кои си ги имаат зголемувано градите трајно. Додека е јасно основано дека човечките женски гради сигнализираат сексуална приемчивост, научниците немаат идеја зошто е ова така само кај луѓето, затоа што за другите видови градите не се сексуални.
мистерија

6. Зошто мачките предат?
Истакнато е дека мачките предат кога се чувствуваат среќни, гладни или исплашени. Можно е и да предат кога се повредени, или само кога сакаат да комуницираат. Има многу теории за тоа зошто мачките предат, но никој не знае за сигурно.
мистерија за науката

5. Зошто скоро сите видови се репродуцираат сексуално?
Асексуалната репродукција (репродукција без партнер) е повеќе ефикасна и помалку ризична. Сепак, видовите што го практикуваат тоа се ретки. Предностите на сексот покрај асексуална репродукција се сеуште непознати.

4. Зошто жените добиваат менструација?
Човечките жени се едни од малкуте цицачи кои имаат менструален циклус, и е нејасно зошто е еволуирано за да го има.
Претходно, научниците веруваа дека менструацијата постоела за да ги тргне отровите од женското тело, додека во 1990 година се мислело дека циклусите бранат од патогени на спермата. Сепак, и за двете теории има недостаток на докази.

3. Зошто икаме?
Икањето е изморувачко и не служи никаква реална цел. Па зошто го имаме?
Научниците не се сигурни. Има теорија дека е остаток од генетскиот код пренесуван од страна на нашите водоземни предци. Сепак, оваа теорија е многу тешко да се докаже.

2. Зошто руменееме?
Сите имаме почувствувано како нашите образи поцрвенуваат, но немаме идеја зошто. Исто ни научниците. Реј Крозиер, професор по психологија, верува дека кога руменееме телото не форсира да бидеме културни и пријателски настроени.

1. Зошто 90% од човештвото има потреба да се бакнува?
Додека некои експерти велат дека таа навика ја имаме наследено од нашите предци кои јаделе од устата на нивните мајки, други теории се дека кога сме блиску и персонално до некој, можеме да ја детектираме личноста дали ни одговара на нашите феромони за да создаде здрав потомок.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...