Responsive Leaderboard AD Area
Video, Едукативно, Интересно

Вашата претстава за тоа колкава е мапата на светот е тотално погрешна. Еве навистина колку е голем светот

Сите очигледно ја знаеме мапата на светот и нејзинита големина. Но според најновите истражувања, покажуваат дека таа замисла е тотално погрешна.

Старата проекција на Меркатор последно време има тешкотии во нејзината валидност.

Мапата на картограферот Герардус Меркатор од 1569 се раскинува делче по делче. Се покажа дека не ги претставува некои држави на мапата како што се навистина.

И тоа е фокусот на ова видео од RealLifeLore, кои објаснуваат зошто мапите кои ги користиме денес, не се воошто прецизни. Објаснува како некои држави како Гренланд се масивно зголемени, а други како Австралија се намалени.

Вреди да се погледне ова видео, и да се научи нешто ново.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Video

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...