Responsive Leaderboard AD Area
Uncategorized, Интересно

Сликата „Ѕвездена ноќ“ од Винсент ван Гог крие една необична тајна…

Секој го знае најпознатато уметничко дело на Винсент ван Гог – „Ѕвездена ноќ“. Ѕвездите кои виорат и светлата месечина која како да се движи во нашите имагинации е нешто што не секое уметничко дело го може. А, местото на сликата е доста емотивно и тажно.

1

Откако си пресекол едно парче од неговото уво за време на една психотична епизода, Ван Гог признал пред лудницата “Saint Paul de Mausole” во Франција каде ја насликал познатата слика „Ѕвездена ноќ“.

Ван Гог страдал од она што денес е познатo како епилепсија. Тоа е состојба која резултира со халуцинации, како и манични чувства на инспирација и фасцинација. Неговата психоза, според историчарите, многу добро може да биде инспирација за неговата бурна уметност.

Но, неодамна, научниците откриле нешто друго во неговата работа, нешто што припаѓа на  психотичниот дел од неговиот живот. Додека ги анализирале телескопските слики и природниот тек на светлината во и околу ѕвездите, тие забележале дека таквиот тек е сличен со светлината во познатото уметничко дело на ван Гог. 

По деталната анализа, научниците откриле дека Ван Гог без да знае го совладал турбулетното струење, еден од најнеразбраните концепти во физиката. Што е уште поинтересно, делото имитирало турбуленција само кога тој бил во психотична состојба.

На крајот, се верува дека Ван Гог си го одзел животот пред да доживее признание за неговата работа. Додека бил жив,  продал само една слика. Но, денес неговата генијалност се цени и тој живее преку неговите слики

Во прилог е неочекуваната математика позади сликата „Ѕвездено небо“ на Ван Гог:

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Mihaela
Load More In Uncategorized

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...