Responsive Leaderboard AD Area
World, Едукативно, Интересно

Ојмјакон: Најладното село на Планетата

Ојмјакон, Русија, е прогласено за најладното село на планетата.

Познато како “Полот на Ладното” , средната температура на ова северно Руско село во Јануари е -51 степен целзиус, со рекордна температура  на сите времиња од -71 степен целзиус во Фебруари 2013 година.
најладното село
Живеењето во Ојмјакон, како што можете да си замислите, доаѓа со многу интересни предизвици. Наочари против студ е познато да се замрзнуваат на лицето, батериите губат енергија прилично брзо, автомобилите мораат да седат запалени во текот на денот ако не се паркирани во загреана гаража, па дури и да имаше рецепција за мобилни телефони, батериите на телефоните не би го издржале ладното.


Бидејќи сезоната за растење е премногу кратка, луѓето многу ретко јадат зеленчук и овојше. Нивните диети содржат главно месо од ирвас, месо од коњ, риба, и млеко од животните на нивните фарми. Иако овојшето и зеленчукот ретко се конзумира, потхранетоста не е проблем на ова ладно место.
Ојмјакон е дом на многу уникатни градби. Оригинално употребувани како места за престој на луѓе кои поседуваат ирваси, моментално е дом на околу 500 луѓе, со само една продавница за жителите, и една бензинска станица.

Крзното е еден од многуте начини да се стоплиш во Ојмјакон и е користен поради потреба, а не мода. Традиционалните чизми од ирвас се популарни во овој регион, и можат да чинат од 300 евра па повиоко.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In World

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...