Responsive Leaderboard AD Area
#Факти, Интересно

Едно истражување открива: Сините очи всушност не се сини очи?!

Многумина ги сметаат сините очи за најпривлечни, можеби затоа што нивната боја потсетува на небо или море кое асоцира на совршенство и на нешто возвишено. Но, сините очи кријат една запрепастувачка вистина – тврдат научниците кои откриле една огромна работа која е заедничка за сите синооки луѓе.

 

plaviochi1

Наводно, научниците со години го проучувале генот OCA2 чии носители имаат смеѓи, зелени или костенливи очи, обидувајќи се да откријат на кој начин тој мутира.

Меѓутоа, цело време гледале во погрешна насока. Мутацијата всушност е пронајдена во генот HERC2 кој делува како прекинувач кој ја исклучува смеѓата боја и поради тоа ние ја гледаме сината боја. Поради ова, може да се каже дека луѓето со сини очи се всушност луѓе со лажно смеѓи очи.

Истражувањето исто така тврди дека само оние кои имаат европско потекло може да имаат сини очи. Научниците веруваат дека оваа мутација се случила при првата миграција на нашите предци во северна Европа.

 

 

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Sofija Sion
Load More In #Факти

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...