Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно

Добијте го она што го сакате: 10 совети како да станете експерт во обратна психологија

Обратната психологија е ефективен метод со кој може да ги натерате другите луѓе да го направат или да го кажат она што вие го сакате. Едноставно ќе им го кажете сосема спротивното од она што имате намера и ќе ја согледате нивната реакција. Звучи примамливо нели?

А, ова се 10 совети како да станете експерти во ваквата техинка:

psihologija1

  • Овој метод е многу поефективен со луѓето кои се бунтовници по природа и кои мразат да слушаат наредби.
  • Емоционалните, премногу самоуверени и иританти луѓе се исто така подложни на обратна психолигија.
  • Предизвикајте ја другата личност така што ќе настојувате на аргумент спротивен од она што навистина го мислите. Пробајте да ја натерате личноста да мисли дека носи сопствена одлука.
  • Кога употребувате обратна психологија, треба да биидете смирени. Особено ако ја употребувате на деца.
  • Осигурете се дека точно ја знаете вашата крајна цел.
  • Кажете го спротивното нешто од она што сакате да го кажете и одржувајте го гласот неутрален (т.е. без повишување или снижување)
  • Кога се обидувате да привлечете некој кој сака да биде само пријател со вас, кажете им дека се сложувате и дека не сакате ништо друго освен нивното пријателство.
  • Обратната психологија може да се употребува и во форма на предизвик: „Се кладам дека не можеш барем еднаш да пристигнеш на време!“
  • Бидете сигурни дека звучи убедливо и вежбајте за поголем ефект.
  • Бидете внимателни со кого ја употребувате оваа техника и избегнувајте го овој метод во сериозни ситуации. Обратната психологија може многу да ве зафркне ако правилно не ја употребите. Не претерувајте со нејзина употреба бидејќи луѓето може да започнат да ве гледаат како манипулатор.

И за крај, погледнете го ова видео каде ќе ја видите обратната психологија во нејзината најчиста форма:

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Sofija Sion
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...