Responsive Leaderboard AD Area
Video, Едукативно, Интересно

Дали има наука позади изневерувањето?

Изневерувањето на вашиот партнер е табу тема во скоро сите култури, сепак некако додава зачин во приказната на филмовите, и е инспирација за безброј песни.
Но зошто луѓето изневеруваат? Дали има наука позади неверството?

Само 3% од цицачите се моногамни, што значи дека остануваат со еден партнер за целиот нивен живот, и луѓето спаѓаат во оваа категорија. Од еволуционарна перспектива креира предност каде едниот партнер ќе ги заштитува помладите, додека другиот бара храна и обезбедува ресурси. Но некако, додадното множење или изневерување, е прилично честа појава помеѓу луѓето.

Генот кој што кодира допамин рецептор игра клучна улога во изневерувањето кај мажите и жените. Понекогаш нарекуван “среќниот хормон”, се испушта после задоволувачки активности како вежбање, јадење храна, и доживување оргазам. И една студија има откриено дека 50% од луѓето кои го поседуваат долгиот алел на овој хормон го имаат изневерно својот партнер, споредено со само 22% од луѓето кои го имаат краткиот алел.

За повеќе го даваме во прилог следново видео.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Video

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...