Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Интересно

4 Случајни пронајдоци и откритија

Повеќето денови крстариме преку животот, не поштедувајќи мисла за тоа од каде пронајдоците во нашиот живот доаѓаат. Многу од овие пронајдоци се намерни, но неколку има кои се случајни. Затоа еве ги нашите топ четири случајни откритија и пронајдоци, што помогнале да се формира светот како што го познаваме денес.

Огномет
Случајни пронајдоци
Пред грубо 2000 години во Кина, готвач експериментирал со јаглен, сулфур, и шалтира. Три пати почесто најдени во кујните во тоа време, кога тој открил дека комбинацијата што ја создал изгорела. Си играл со таа супстанца кога неговиот ново пронајден прашок, открил дека компресиран во бамбусова цевка, експлодирал. После повеќе комбинации, готвачот пронашол дека тој ќе создаде различна боја на експлозија и различни ефекти, за тоа ние денес што го знаеме како огномет.

Велкро
Случајни пронајдоци
Надвор на лов патување, во 1948 година со неговиот верен кучешки придружник, Швајцарскиот инженер Џорџ де Местрал забележал досадна тенденција на мали чудни боцки како му се закачуваат на чорапите, и на крзното на неговото куче. Кога се вратил дома, ги разгледал тие боцки под микроскоп и забележал мали “куки” што биле закачени на тие боцки и на ткаенината и на крзното. Местрал експериментирал со години и со различни текстили пред да може да си игра со ново откриениот најлон, кога Велкрото било родено. Сепак после 2 децении популарноста на Велкрото се истакнала, откога НАСА изјавила голем интерес за залепи и одлепи работата.

Безбедносно Стакло
Пронајдок
Во 1903 година, Францускиот хемичар Едуард Бенедиктус си дремел во својата лабораторија, мешал различни напивки, кога случајно бутнал колба од неговата маса, праќајќи ја на земјата да се искрши…или не. Збунет од начинот на колбата која што не се скршила на сто парчиња со ударот, Едуард се заинтересирал да земе подобар поглед на случката. По инспекција на хемикалот во колбата, открил дека неодамна содржела пластичен целулозен нитрат, и дека ова се обложило внатре во колбата, притоа чувајќи ја од кршење при падот на земјата. Инспириран од овој несреќен случај, Едуард Бенедиктус го открил “Safety Glass” односно безбедното стакло, нешто што се користи низ цел свет до денешниот ден.

Супер Лепак
лепак
Доктор Хери Кувер, во 1942 година, сакал да направи ново прецизно окце за пушка, но доживеал голем неуспех. Супстанцата која ја креирал, цианоакрилат, што било апсолутен неуспех-се лепело за сè. Уништен и одбиен, Кувер се откажал и си продолжил со животот, со неговото откритие заборавено. После 6 години Кувер разгледувал експериментален нов дизајн за авионски покривки. Уште еден пат се пронашол како лепи работи поради тој проклет цианоакрилат! Овој пат, сепак, Кувер се заинтересирал за ова дејство и набљудувал како оваа супстанца формирала неверојатно силни врски помеѓу објектите без додавање на топлина. Ова ги заинтересирало него и неговиот тим, за да почнат да лепат работи во неговата лабораторија заедно, кога сфатиле дека пронашле употреба на оваа досадна материја. Кувер го патентирал своето откритие во 1958 година, 16 години откога прв пат почнал да лепи работи. Супер лепакот е продаван на секој чекор низ светот.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Irina Sm
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...