Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно

Ни помага да останеме во добра форма: 10 причини зошто треба почесто да се гушкате

Прегратките освен што создаваат пријатно чувство, имаат и позитивни ефекти врз умот и телото. Овој феномен долго време бил проучуван и докажуван од голем број научници.

А, еве еден мал потсетник зошто  треба уште веднаш да прегнете некој:

1

Прегратките кои траат 20 секунди или повеќе имаат терапевтски ефект кој позитивно влијае врз нашето тело и ни помага да се справиме со болестите.


2

Прегратките поттикнуваат поддршка и емпатија, а тоа прави да се чувствуваме сакано и ни помага да ја потиснеме желбата за емотивната празнина да ја исполниме со вкусна, но нездрава храна.


3

Така што се намалува нивото на стрес и ги победува со процесите на воспалување, прегрнувањето ги тера природните механизми на стареење да се одвиваат со побавно темпо.


4

Прегратките го подобруваат нашето расположение и ни помагаат да ги наполниме батериите за продуктивен работен ден.


5

Наполнети со позитивна енергија, нашите тела и мозоци сигурно ќе се справат со било каков предизвик и ќе најдат излез дури и од најстрашните ситуации.


6

Гушкањето предизвикува нашето тело активно да секретира окситоцин – хормонот кој нѐ полни со радост и го потпомага зацврстувањето на емотивните врски помеѓу партнерите или членови на семејството.


7

Прегратките не само што го намалуваат синтетизирањето кортизол – хормонот кој создава стрес, туку и го зголемуваат создавањето на серотонин, хормонот кој се поврзува со добро расположение и чувство на среќа. Сето ова служи за да се смири нервниот систем и да се подобри целокупната емоционална состојба.


8

Актот на прегрнување има смирувачко влијание на срцето и на нервниот систем. При прегрнување, нервите ни се смируваат и се ослободуваме од насобраниот стрес и тензија.


9

Прегратките прават да се чувствуваме безбедно. Предизвикуваат да бидеме помалку подложни на стравови и несигурности. Ваквата реакција е дел од нашиот инстинкт – прегратката ни помага на потсвесно ниво и ни обезбедува поддршка при соочување со тешки ситуации.


10

Прегратките се универзален начин на кој се изразува грижа, љубов и поддршка за саканите – без разлика кој јазик го говорите.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Sofija Sion
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

6 Чекори за да започнете да ги подобрувате вашите финансии денес

Се чувствувате дека вашата финансиска иднина излегува надвор ...