Responsive Leaderboard AD Area
Интересно

Гулабот Никобар – една од птиците со најшарени и најубави перја во светот

Имате слушнато за гулабот Никобар? Тоа е најблискиот роднина на веќе изумрената додо птица и изгледа апсолутно неверојатно.

Иако тие се роднини, гулабот Никобар воопшто не изгледа како додо птицата. Една од нивните најголеми разлики се прекрасните живи бои кои се дел од восхитувачките перја. Исто така, Никобарот има црвенкасти нозе, бел опаш и е прекриен со сини, бакарни и зелени пердуви.

Причината за шарените карактеристики на оваа птица е токму нејзината локација – поточно, крајбрежниот регион на островите Никобар и малите острови каде нема толку многу природни предатори за птиците да треба да се штитат од нив. А, според IUCN, оваа птица се смета за „скоро загрозена“.

This slideshow requires JavaScript.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Sofija Sion
Load More In Интересно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...