Responsive Leaderboard AD Area
Интересно

Зошто Овој Човек Престанал да Гледа Порно?

Со она што го  храниме нашиот ум, тоа ја обликува нашата перцепција, а нашата перцепција ја обликува и  реалноста.

Ran Gavrieli, кој учел родови студии на Универзитетот во Tel Aviv University, зборува за своето искуство со порно зависноста и ефектот кој смета дека може да се има врз нашите умови. Сфатил дека не само со набљудување на тоа дека медиумите и забавната индустрија влијаат врз човештвото како целина, но, исто така, преку испитување на неговата свест. Мислите и верувањата во однос на половиот идентитет и стандардите за  “убавина” што никогаш не ги имал во текот на неговото детство биле имплантирани во неговиот мозок, откако почнал да обрнува внимание на трендовите во училиштеро и ТВ-индустријата кои ги шират. Ако медиумите имаат  такво влијание врз тоа како ние се гледаме самите  и светот (иако тој се уште  верува дека ние се уште имаме моќ да избереме дали ќе ги или нема да ги прифатиме таквите сфаќања или пораки), дали порното може да влијае на тоа како ја  гледаме и искусуваме сексуалноста? Вели: Секако дека може.


Тој не  гледал порно, но и без тоа, смесата на сексуалниот срам и над-сексуализацијата која е присутна во културата успеала да ја смени неговата перцепција и искуството со сексот. Тој пробува да се “де- . програмира”. Имал  разговори со некои од пријателите кои му признале дека порното им одмогнало да бидат целосно  присутни со своите партнери кога водат љубов, бидејќи наместо да се посветат на нив, на телото, енергијата, чувствата и емоциите на партнерот, биле заглавени во сексуалните слики во нивниот ум, го објаснува како, кога  имате секс со вашиот партнер, додека гледате телевизија.

Не  вели дека фантазиите, па дури и порното  е “лошо”, тие можат да бидат забавни. Сето тоа е игра и истражување. Сепакверува  дека секаков вид на зависност што доведува до неможност за поврзување со нашето искуство  е многу ограничено. Би било корисно да излезе од нашите умови и да го добие  она што сексот може да го  понуди: физичко спојување, духовното спојување, и емоционалните аспекти на себе си со друга личност.


 

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Mihaela
Load More In Интересно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...