Responsive Leaderboard AD Area
Интересно

Зошто Луѓето Сè уште Веруваат во НЛО и Вонземјани?

Во 1990-тите се појавил јавен интерес за НЛО и киднапирање од страна на вонземјани. Емисиите како “X-Files” и “alien autopsy ” на Fox биле ударните настани. Но, во првата деценија на 21 век, интересот за НЛО почна да бледнее. Бea забележани и воспоставени аматерски истражувачки групи како British Flying Saucer Bureau.

Во 2006 година историчарот Бен (Ben Macintyre) изјавил дека интернетот го избркал НЛО. Скептиците биле задоволни со тој одговор и Вен изјавил дека луѓето не веруваат во НЛО, бидејќи тие не ги гледаат.

Кога станува збор за верување во НЛО, од 1990 година анкетата на Галуп покажа дека 27% од Американците веруваат дека вонземски суштества ја посетиле земјата во некој период во минатото. Таа бројка се искачила на 33% во 2001 година, пред да се намали повторно на 24% во 2005 година.

Но, сега, X-Files се враќа, и Хилари Клинтон, дури ветила дека ќе го открие она што Владата го знае за вонземјанците доколку биде избрана за претседател.

Во меѓувреме, една неодамнешна статија во Boston Globe од страна на Линда Родригез Мек Роби укажува на тоа дека верувањето во НЛО се зголемува. Таа укажува на анкетата направена 2015 која покажа дека 45% од Американците веруваат дека вонземјаните ја посетиле Земјата.

До извесен степен, ова е политички. Моќните луѓе и институциите можат да влијаат врз нивото на стигмата околу овие теми.

Социолозите на религијата, исто така, сугерираа дека скептицизмот е балансиран со различни општествени трендови, нешто што тие го нарекуваат “повторно воспевање”. Тие тврдат дека додека науката може привремено да потисне верување во мистериозни сили, овие верувања секогаш ќе се враќаат. Потребата за верување е втемелена во човечката психа.


Нова Митологија

Наративот на триумфалната причина датира, во најмала рака, на германскиот социолог Макс Вебер во 1918 година тврди дека современиот свет зема здраво за готово и дека сè може да се сведе на научни објаснувања. Светот е разочаран.

Како и со многу необјасниви настани, НЛО првично се третира како важна тема на научното истражување. Јавноста се запрашала што се случува, а научниците го проучувале прашањето, а потоа ја образложувале темата.

Додека летале над планината Рение на 24 јуни, 1947 година, Кенет Арнолд опишал девет објекти наречени  “летечки чинии”.

До крајот на 1947 година, Американците објавиле дополнителни 850 објекти.

Во текот на 1950-тите години, луѓето почнале да известуваат дека тие биле во контакт со тие вонземјани. Често, средбите биле еротски.

На пример, еден од првите “Киднапирани” бил механичарот од Калифорнија, Труман Бетрум. Бетрум бил на вселенскиот брод од планетата Кларион, велел дека капитенот бил убава жена по име Аура Ранес.

Во 1957 година, Антонио Вилас-Боас во Бразил раскажал слична средба во која тој бил донесен на бродот ибил принуден да има сексуални односи.

Психолозите и социолозите предложиле неколку теории за овој феномен. Во 1957 година, психоаналитичарот Карл Јунг сметал дека НЛО служи митолошка функција која им помогнала на луѓето од 20 век да се прилагодат на стресот од Студената војна. За Јунг, не се исклучува можноста дека НЛО е вистина.

Покрај тоа, американските обичаи брзо се менуваа во средината на 20 век, особено околу прашањата на расата, полот и сексуалноста.


Погледнете го краткото видео каде професор од Харвард збори за киднапирање од страна на вонземјаните!

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Mihaela
Load More In Интересно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...