Responsive Leaderboard AD Area
Интересно

Секојдневното Патување Може да ја Уништи Вашата Среќа!

Понекогаш кога читаме книга го менуваме начинот на кој размислуваме за некоја тема. Happy City од Чарлс Монтгомери (Charles Montgomery) е една од тие книги која ќе го промени начинот на  кој го гледате како е структуриран вашиот град, додека ви дава и еден куп совети за тоа како можете да го направите вашиот живот посреќн.

Интересно е тоа дека еден од најголемите фактори за тоа колку сте среќни со вашето секојдневно живеење е тоа колку време трошите од и до работа. Површински гледано, ова се очигледни совети. Се разбира, луѓето се случува да бидат  помалку среќни кога  времето на  патување е подолго. Како што пишува Монтгомери, според истражувањето спроведено од страна на Алојз Статер (Alois Stutter) и Бруно Фреј (Bruno Frey), велат дека едно лице со еден час патување треба да заработи 40 отсто повеќе пари за да биде задоволен од животот како оној кој оди до канцеларија.
Тоа се многу пари, време и работа за да се постигне истото ниво на среќа. И, се разбира, оваа бројка не го  смета износот на пари за вашето драгоцено време од и до  работа, или времето кое го поминуваш работејќи за да се платиш за возило кое ќе те однесе до местото.

Подоцна Монтгомери пишува дека секој чесна процека на времето на патување мора да ги содржи часовите кои ги минуваш работејќи за  да се плати за превозот, вклучувајќи ги и трошоците кои се скриени во финансирањето на кредитот, паркингот, такси, поправки, патарини, опрема, одржување и амортизација.

Во парите, времето  и среќата, трошоците поврзани со долгото и секојдневно патување  се додаваат  многу брзо.
Ние луѓето прилично добро се адаптираме на условите во нашиот живот, вклучувајќи колку пари заработуваме, промената на подобро или полошо. Ова е причината зошто нашето ниво на среќа останува релативно исто во текот на годините. Но, нашето секојдневно патување делува толку вознемирувачки кон нашата среќа во споредба со другите услови во нашиот живот, тешко  се прилагодуваат. Секојдневно патување е различно, со различни луѓе седат позади вашата кола и свират, разни несреќи, проблеми со времето, и така натаму.

Среќата е инхерентно потешко да се измери од времето и парите, но трошоците поврзани со потрошеното време се толку големи што тие дури покажале дека влијае на вашето целокупно задоволство од животот.
Но, Монтгомери пишува дека едно лице, долгото патување кога ќе го смени со  кратко пешачење до работа го има ефект врз среќата, наоѓање на нова љубов.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Mihaela
Load More In Интересно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...