Responsive Leaderboard AD Area
Интересно

Работи Кои (Веројатно) не ги Знаете за Средниот Век

Тоа е еден од фасцинантните периоди во историјата. Колку навистина знаете за средниот век?
Еве, неколку работи за средниот век:

1) Не биле сите витези, кметови или свештеници
Некои средновековни писатели го опишале нивното општество поделено на три дела: оние што се молеле, оние кои се бореле и оние кои работеле.

Бројот на населението во Европа се зголемило во XII и XIII век, Париз и Лондон биле десет пати поголеми во тој период. Во градовите, луѓето имале секакви видови работни места: трговци,  столари, касапи, ткајачки, архитекти, сликари, жонглери  итн.

Селаните биле многу слободни луѓе  имале сопствена земја, додека другите кои биле до некој степен “неслободни”, всушност, купувале и продавале земјиште и стоки.


2) Луѓето можеле да бираат
Не било гласање за национален претставник на владата, затоа што тоа навистина не е средновековен работа но, гласање во локална политика. Во Франција, во XII и XIII век ,многу градови и села работеле на локално ниво и  често имало годишен избор за конзули и советници, каде што повеќето од машките жители можеле да гласаат.


3) Црквите не  ловеле вештерки
Имало некои испитувања за вештерки во средниот век, но, повеќе станале распространети во германските говорни земји во XV век, и најчесто  тие што го правелетие испитувања или ловења биле граѓанските власти, а не црквите. Свештениците сметале дека магијата која се користела додека се ловеле вештерките била глупост која не работи.


4) Тие имале ренесанса и измислиле експериментална наука
Кога луѓето зборуваат за “ренесансата”, обично мислат за литературата, уметноста, архитектурата. Средновековните интелектуалци имале “ренесанса” на класичното учење и реториката. Тоа било во XII век, а зависел токму од преносот на делата на Аристотел и другите класични автори преку Арапските филозофи и преведувачи.


5) Тие патувале и тргувале на многу долги растојанија
Тоа бил случај на поголемиот дел од средновековните луѓе, особено оние кои живееле во селата. Сепак, средновековните луѓе не патувале често. Некои оделе на аџилак, понекогаш патувајќи илјадници милји за да го сторат тоа. Дури и во раниот среден век, сите видови на стоки со висок статус биле транспортирани од многу далечни брегови за разни европски земји: свила од Кина, зачини од Азија, донесени во Европа преку Блискиот Исток, килибар и крзна од Балтикот. Некои патници  дури и пишувале дневници за она што се случува на патувањето.


6) Не требало да се венчаат во црква
Оние кои сакале да го солемнизираат бракот го правеле тоа пред портата на црквата. На паровите не им требало црква или свештеник.. Уште околу XII век почнало да се тврди дека бракот е формална света тајна. Но, во праксата и во правото, луѓето се венчале со кажувањето дека сакаат да стапат во брак и требало да има сведоци.


7) Многу од големите средновековни  автори не пишувале
Пишувањето тогаш всушност било комбинација на различни  вештини. Поголемиот дел од средниот век, работењето како писар се смета за еден вид на работна сила, и не било нешто со што “важните” луѓе како теолозите и интелектуалците би сакале да се мачат.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Mihaela
Load More In Интересно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...