Responsive Leaderboard AD Area
Интересно

Научниците можат да ја дијагностицираат депресијата на полесен начин

Научниците во САД создале алатка за идентификување на знаците на депресија преку говорни модели, и тие велат дека тоа би можело да им помогне да  дијагностицираат состојбата попрецизно.

Системот работи со помош на машината за учење алгоритам кој ги наоѓа самогласните звуци кои се поврзани со депресијата. Дизајнирано е со цел машините да работат заедно со лекарите додека ги дијагностицираат пациентите.
Претходните студии покажале дека депресијата  го променува начинот на кој зборуваме. Говорот станува рамен и монотон и се употребуваат повеќе паузи.

Истражувачите од Универзитетот во Јужна Калифорнија направиле алатка наречена “SimSensei”, која работи против самогласните звуци и врши анализа на нивната фреквенција за да ги забележизнаците на депресијата и пост-трауматскиот стрес.


Како што Мајкл Брн (Michael Byrne) објаснува, SimSensei користи алгоритам развиен во 1967 година кој може да стави големи податоци во кластерите врз основа на просечните вредности, кои потоа можат да се споредуваат со “нормалните” говорни обрасци.

Во новата студија, истражувачите го тестирале  алгоритамот на 253 волонтери, кои исто така биле замолени да пополнат прашалник за самооценување.

На машината се покажало значително намален самогласки простор кај луѓето кои постигнале позитивно на прашалниците.

Депресијата доаѓа во различни форми со многу различни надворешни знаци, но тоа е исто така многу тешко  да се следи и да се дијагностицира.

Една студија во 2009 година открива дека само околу половина од пациентите со депресија се правилно дијагностицирани од страна на нивните лекари.


SimSensei системот, исто така, бил дел од програмата за обука во фирмите со цел ветераните кои биле подготвени  да бараат друга работа, да го анализираат нивниот говор, манирите, комуникацијата во текот на интервјуто.
Тимот на SimSensei вели дека сака да користи алгоритамот за да види дали нарушувања како што се шизофренија и паркинсоновата болест може да се дијагностицираат.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Mihaela
Load More In Интересно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...