Responsive Leaderboard AD Area
Интересно

5 Филма Кои Можат Да Ве Направат Попаметни

Филмовите се за да ве забавуваат. Тие се  направени да се видат и разберат.  Тие се  прекрасно бегство од сите нешта  во надворешниот свет. Создадени се да го занимаваат вашиот ум. Но,  постојат и филмови кои ни ја полнат главата  со значајни информации кои може и се вртеле во вашата свест. Понекогаш, кога ќе се гледа некој филм, умот игнорира некои аспекти кои можат да бидат пресилни за да се сфатат, да бидат комплицирани. Но, со огромно внимание, на крајот ќе се сфатат.

Еве, 5 филма кои ќе ве натераат да мислите…

1. Amadeus (1984)
Волфганг Амадеус Моцарт  може да ве шокира со својата ароганција. Тој е музички гениј. Антонио Салиери ја компонирал “March of Welcome”  за пристигнувањето на Моцарт. Моцарт се сметал  дека е само уште еден безвреден медиокритет. Па,  така тој непромислено создава свои аранжмани. Во филмот е откриена една тајна за тоа како да се стане успешен пијанист.

2. Good Will Hunting (1997)
Во филмот, ќе видиме  решавање на математички проблем со линии и точки (да речеме дека се линии за рабови и точки за темиња). Од вашата длабока анализа ќе бидете изненадени кога ќе дознаете дека сепак се работи за загатка. Замислете дека имате 10 точки кои лебдат над главата. Поврзете ги овие точки со линии. Секоја точка мора да биде поврзана со само една точка. Една линија со само две точки на секој крај. Целта е да бидете сигурни дека сите точки се врзани заедно, премостување со линии. Нема повторувања.

3. The Theory Of Everything (2014)
Стивен Хокинг (Eddie Redmayne) ве запознава со  временската посебност.  Еднаш, многу одамна, откриена е  црна дупка натоварена со гравитационите сили. Средината на  тоа е наречена “посебност”. Бидејќи, не може да содржи огромни кондензирани компоненти, таа експлодирала и се формирала во галаксијата и формирала сè друго што е пронајдено во природата. Се нарекува “големата експлозија” . Тој објаснува во нелинеарен начин, па дури и шокантно кон нашите основни познавања за космологијата. Тој го враќа  времето со сите математички равенки! Напишал книга “The Brief History of Time”, каде е претставен  само основниот концепт за тоа како се настанал Универзумот.

4. A Beautiful Mind (2001)
Џон Неш (Russell Crowe) е математички гениј, неговата неверојатна теорија во економијата е она што го прави светска сензација. Неговата теорија се користи секојдневно.

Филмот започнува во еден бар, каде што една убава русокоса станува клуч за неговиот напредок. Им вели на своите пријатели дека ако сите одат по русокосата, никој нема да ја добие. Па, ако се обратат кон пријателките на русокосата, тие ќе се почувствуваат навредени, бидејќи никој не сака да биде вториот избор. Ако никој не отиде по русокосата, ниту еден од нив нема да го добие тоа што го сака (русокосата), а и нема да се повредат ничии чувства.

Значи, кога ќе имаме некоја важна одлука која вклучува  други луѓе треба да се примени теоријата на  Џон Неш.

5. Proof (2005)
По гледањето на овој филм и учењето на некои трикови , дефинитивно ќе се почувствуваме попаметни.

Во една сцена каде што Роберт (Anthony Hopkins) и Кетрин (Gwyneth Paltrow) го споменуваат 1729 како најмал број на сума од 2 коцки на 2 различни начини како што се 12 коцки + 1 коцка = 1729 и 10 коцки + 9 коцки = 1729

Ова е мултиплицирано  множење  и собирање: [1 x 1 x 1 = 1] + [12 x 12 = 144 x 12 = 1728] Па, потоа 1 + 1728 = 1729.

[10 х 10 = 100 х 10 = 1000] + [9 x 9 = 81 x 9 = 729] И, 1000 + 729 = 1729.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Mihaela
Load More In Интересно

Facebook Comments

Check Also

#ГласамПротив Интересни илустрации од македонските дизајнери поврзани со моменталната политичка ситуација

Македонија е на прагот од една нова (политичка)раскрсница. ...