Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно

Овошниот Математички Проблем Што Би Го Збунил Секого (Решение + Објаснување)

Фрустрацијата! Постои математичка загатка која се споделува на социјалните мрежи која е претставена во еден вид на “овошна” загатка. Некој ја нарекуваат “овошна алгебра”, додека други пак само ја нарекуваат “овошна загатка”. Но, секој би можел да се согласи дека треба да се размисли два пати пред да се одлучат за својот одговор. И тоа ги полудува сите!

Еве го проблемот подолу, да видиме дали може да се одлучиме за 1 одговор, а потоа ние ќе го кажеме и објаснеме точниот одговор.
fruit-math-problem-original-498x420


Интересно е тоа што никој не може да се согласи за точниот одговор и секој си има своја теорија.

2 1 3 4


Штом е така, ајде да го решеме проблемот чекор по чекор.

За да го поедноставиме процесот ќе кажеме дека Јаболкото е X.

img_56c953821d2b4

 

 

 

 

 

  • X+X+X=30
  • 3X=30
  • X=30

 


Бананата ќе ја замениме со Y. Не заборавајте дека јаболкото (X) има вредност од 10.

img_56c9539533bd9

 

 

 

 

 

  • 10+Y+Y=18. Тргнете ја десетката (10) од двете страни за да добиете…
  • Y+Y=8
  • 2Y=8. Според ова, кога би тргнале една банана (Y) би добиле само 4.
  • Y=4. Според ова, бананата има вредност од 4.

 


Веќе дознавме дека бананата (Y) има вредност од 4, сега ни останува уште кокосот. Него ќе го заменеме со Z. Тоа би изгледало вака…

enhanced-27088-1455722638-7

 

 

 

 

 

  • 4-Z=2. Одземете 4 од двете страни за да се добие …
  • -Z=-2. Множете -2 со -1 за да се добие …
  • Z=2

Сега многу луѓе ќе се обидат да ја решат оваа загатка како 2 + 10 + 4 = 16

enhanced-20747-1455722638-5

 

 

 

 

 

НО, СЕПАК, кокосот на крајната равенка е поинаков од кокосот на горната равенка.

img_56c953cb8c792-399x420

Што значи, ако знаеме дека две половини од кокос вредат 2, тогаш една половина би вредела 1.

Што значи дека сега би можеле конечно да ја решиме, така? И, би добиле 15?

НО, не БРЗАЈТЕ!


img_56c953df93a29-494x420

Ако не ги заприметивте бананите погоре, во крајната равенка тогаш навратете се и погледнете убаво. Бидејќи, сликата со банани во крaјната равенка е поинаква! Наместо да има 4 банани, последната слика има 3 банани (некој сè уште се бунат дека гледаат 4, секој би се збунил поради црните пиксели). Што значи, ако оргиналната слика содржи четири банани и има вредност од 4 тоа значи дека секоја банана има вредност од 1. Според тоа би можеле да заклучиме дека, ако на сликата има три банани тогаш тоа би имало вредност од 3.

Што значи дека конечно можеме да ја решеме загатката: 1 + 10 + 3 = 14

И ЗАГАТКАТА Е КОНЕЧНО РЕШЕНА

14

Сега за луѓето кој се “математички специјалисти”, и кој не го дале точниот одговор, ќе се навраќаат и ќе пробат да најдат некакво си друго објаснување и решение, или пак би рекле како не може да се даде било каква вредност или пак да се одреди вредноста на едно овошје. Тоа е исто како да кажам дека V e пола вредност од X бидејќи две V создаваат еден X. Но, тоа би имало значење само ако ТВРДИМЕ дека сликите имат некаква вредност. НО, сепак според мене овој тест повеќе е за логика и перцепција, отколку познавање на математиката.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...