Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно

Научници Почнаа Да Учат Роботи Како Да Чувствуваат Болка

Создаваме роботи кои можат да одат и да ни зборуваат, но сега им даваме друг човечки квалитет кој не би го очекувале-способноста да чувствуваат болка. Ако ништо друго, може да ни даде шанса да ги повредиме ако некогаш ќе го надвладеат човешството.

Истражувачите позади технологијата мислат дека во роботите кои ќе бидат осетливи на болка вреди да се вложува за да се чуваат себеси како и луѓето кои работат со нив да останат безбедни.

Болката е систем кои не заштитува. Кога избегнуваме извор на болка, ни помага да не се повредиме.
Со ова во глава, Куен и неговиот Колега Сами Хададин од Лајбниц Универзитот на Хановер во Германија рзвиваат роботски нервен систем за оваа работа.

За системот да работи, треба да биде способен да чувствува болка и да разбира што да прави со неа. Човечкиот нервен систем е инспирацијата на овој систем. Тие тестирале некои од идеите така што користеле роботска рака со сензор за отисок кои може да открие притисок и температура.

Ако раката чувствувала мала бока,полека се ретрактира се додека болката не престане,а потоа се враќа на својата оригинална цел.Силна болка, предизвикува раката да влезе во заклучена состојба се додека рачно не помогне човечки оператор.

Одржувајќи ги луѓето безбедни е исто толку важно,посебно со фактот дека се повеќе ќе гледаме роботи во работата покрај луѓето во наредните години-ако робот е научен да препознае и реагира на болка,може да ги предупеди сите за тоа.

Учејќи ги роботите е еден од најголемите предизвици, но е фундаментално бидејќи ќе ги направи по интелегентни. Кога детето ќе научи дека кога паѓа чувствува болка, следниот пат ќе научи да го прави по вешто.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...