Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно

Кафе И Цигара Се Корисни За Мозокот ?

Филџан кафе и цигарите се пријатни и корисни за мозокот, покажало едно истражување.

Некои состојки во нив позитивно влијаат врз човечкиот организам, а посебно врз активностите на мозокот и ја намалуваат шансата од Паркинсонова болест, велат научниците од Америка.

Тие заклучиле дека кафето и цигарите го намалуваат ризикот од развојот на оваа болест. За пушачите овој ризик е со 60% помал, а помалку загрозени од болеста се и поранешните пушачи, кои се одбиле од оваа навика.

Користењето на кафе пак го намалува ризикот за 30%. За жените ефектот се пројавува во најголема мера при умерена употреба на кафе, а за мажите – при употребата на поголема количина.

Според научниците, овие факти во никој случај не значат дека кафето и цигарите штитат од болеста на Паркинсон, но можно е постоењето на некакви заеднички генетски механизми кои одредуваат ризикот од болеста и пристрасноста кон кафето и цигарите.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

6 Интересни факти за црните мачиња

Ниеден друг член од видовите на мачки не ...