Responsive Leaderboard AD Area
#Факти

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ – ДАЛИ СТЕ ЗНАЕЛЕ ДЕКА..?!

Дали сте знаеле дека:

-флеката на кравата е уникатна исто како и отисокот од прст или снегулката – не постојат две крави со ист облик на флеки?

– во Финска биле забранети цртаните филмови со Пајо Паторот поради тоа што не носи панталони?

-првите 4 потези во шахот можете да ги одиграте на 318.979.564.000 начини?

-Гинисовата Книга на Рекорди го држи рекордот за најчесто крадена книга од книжарниците?

-на планетата Земја има толку злато што може целата да ја прекрие со слој од еден метар?

-интелегентните луѓе имаат повеќе цинк и бакар во своите дланки?

-комарците имаат заби?

-е невозможно да кивнете со отворени очи?

-просечниот човек дневно губи 200 влакна на главата?

– во 1926 година во светот имало само 100 телевизори?

– кај човекот, должината од рачниот зглоб до лактот е еднаква на должината на стопалата?

– за еден килограм мед, пчелите мора да посетат 4 милиона цветови и да поминат пат 4 пати подолг од земјениот волумен?

-звукот патува 3 пати побрзо низ вода отколку низ воздух?

-лубеницата е зеленчук, а доматот овошје?

-човекот во својата уста дневно произведува 1 литар плунка?

-ајкулите никогаш не се разболуваат бидејќи се имуни на сите видови болести?

-на Уран, летото и зимата траат по 21 година?

-шансите да се родите на 29. февруари се 1 спрема 1461?

-спротивно на фразата “се потам како свиња”, свињите всушност не можат да се потат?

-Ватикан е најмалата држава на светот со површина од 0.44 километри квадратни?

-пустината Сахара се шири 1 километар месечно?

-некои Ескими користат фрижидери за да го спречат потполното замрзнување на храната?

-сонцето е 330.330 пати поголемо од земјата?

-ако количината на вода во човековото тело се намали за 1%, човекот чувствува жед?

-секоја птица секој ден мора да изеде храна барем половина од својата тежина за да може да преживее?

-пеперутките осеќаат вкус преку своите нозе?

-водородот е запалив гас, кислородот го поддржува согорувањето, но во комбинација ја сочинуваат водата која се користи за гаснење пожар?

-кикириката е една од состојките на динамитот?

-јазикот е најјак мускул во човековото тело?

– вкупната маса на сите мравки на светот е поголема од вкупната маса на човечката популација?

-топлата вода замрзнува побрзо од ладната вода?

-глушецот може да издржи без вода подолго од камилата?

-јаболкото содржи 84% вода?

-исекотината направена на кората од стеблото секогаш останува на исто растојание од земјата иако стеблото константно расте?

Share this Story
  • #Факти

    ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ – ДАЛИ СТЕ ЗНАЕЛЕ ДЕКА..?!

    Дали сте знаеле дека: -флеката на кравата е уникатна исто како и отисокот од прст или снегулката – не постојат две ...
Load More Related Articles
Load More By Kristijan
Load More In #Факти

Facebook Comments

Check Also

123456 e Најкористената Лозинка на Интернет

Речиси 80% од корисниците на интернет имаат ризична ...