Responsive Leaderboard AD Area
World

Американската Програма За Нуклеарни Оружја Сеуште Се Потпира На Флопи Дискови

Би очекувале една од најважните програми за оружја во светот да бидеме хај-тек, со висока технологија,но една репортажа од владата открива дека Американските Сили за нуклеано оружје сеуште работат на големи,8-инчни флопи дискови и компјутерски систем од 70-тите.Сериозно.

Овој систем сеуште се користи,бидејќи,на кратко,сеуште работи-вели Валери Хендерсон од Програмата.
За тие од вас кои не сте биле присутни кога постоеле 8-инчни дискови, тоа се огромни прекурсери кои ги користевме во 90-тите, пред CD да влезат во употреба.

Исто така во репортажата се спомнува дека Американската влада троши повеќе од 60 билиони долари на такси годишно за да ја одржат во работа оваа технологија со поминат рок-повеќе од 3 пати што се троши на модерни IT системи.

Не е само нуклеарната програма.Тие исто така треба да ги надоградат и системите, кои користат асемблеј машински јазик-компјутерски јазик кој иницијално беше користен во педесетите години од 20 век и е врзан за хардверот за кој и бил направен.

Добрата вест е што Пентагон планира целосно да го замени системот до крајот на 2020 година, и ќе ги отфрли флопи дисковите што е можно побрзо.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Kristijan
Load More In World

Facebook Comments

Check Also

Најстрашните култови во модерната историја

Некои од најзастрашувачките култови се толку познати што ...