Responsive Leaderboard AD Area
#Факти

9 Шокантни Факти За Општеството Што Ги Прифаќаме Како Нормални!

Кога ќе земеме еден момент и погледнеме наоколу, работите ни изгледаат  наопаку. Земете 5 или 10 минути и погледнете ги вестите, она што ќе го видите дека се случува е војна, конфликт, смрт, болест, итн. Секако, ова е дел од стратегијата на традиционалните медиуми,  да ни прикаже драма и да не задржат на она што се случува, но и покрај тоа, открива нешто реално за моменталната состојба на нашиот свет.

Цитатот на Мајкл Елнер (Michael Ellner) : “Just look at us. Everything is backwards, everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, psychiatrists destroy minds, scientists destroy truth, major media destroys information, religions destroy spirituality and governments destroy freedom.”

Цитатот на  Елнер е поедноставен  опис на гледање на нашите сегашни случувања. Повеќето од она што го правиме за  “добро” завршува со уништување на друго во текот на процесот и се се прави за  профит.

Гледаме како нашите начини не донесоа до точка каде што уништуваме се што е пред нашиот пат, па, прашањето кое треба да го поставиме е: дали е време за промена? Дали сме целосно способни, чесни, и  доволно решени да го погледнеме минатото, каде нашите постапки и мисли не донеле до оваа точка?

Деветте факти кои ги прифаќаме како нормални:

1. Приоритет ни се парите и економијата, а не оние основните како воздухот, водата, квалитетот на храната, нашата животна средина.
2. Користиме економски трговски систем кој ја олеснува смртта на милиони луѓе секоја година.
3. Ги делиме земјите и потоа се бориме за тоа кој е сопственикот на тие делови.
4. НЕКОИ луѓе ги нарекуваме “војници”, што прави тие да мислат дека е во ред  да  убиваат други.
5. Мачиме и убиваме милион  животни секој ден за нашите потреби, за храна, облека, и експерименти.
6. Ги праќаме  децата во училиште за да запаметат ФАКТИ И ВЕШТИНИ кои никогаш нема да ги искористат во животот.
7. Наметнуваме финансиски притисоци врз родителите, принудувајќи ги да ги пропуштат фазите на развој на нивните деца.
8. Имаме илјадници религии, и во секоја од нив верува дека нивниот Бог или приказната за Бог е единствената вистинита и уникатна верзија.
9. Љубовта и сочувството, со кои се промовира животот се претставени како лесни. Војувањето кое  штети на туѓиот животе гледано  како нешто големо и славно.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Mihaela
Load More In #Факти

Facebook Comments

Check Also

123456 e Најкористената Лозинка на Интернет

Речиси 80% од корисниците на интернет имаат ризична ...