Responsive Leaderboard AD Area
#Факти

10 Интересни факти за бројот Пи

1. Симоболот за Пи (π) активно се користи само во последните 250 години.


2. Никогаш не можеме да го пресметаме вистинскиот обем на круг или на дел од кругот затоа што никогаш нема да ја знаеме вистинската вредност на Пи.


3. Пи денот се прославува секоја година на 14-ти Март. Тоа претставува датумот и месецот од годината, 3.14 што е и скратената вредност на Пи. Првата широко прифатена прослава на пи денот е организирана од страна на физичарот Лери Шо во 1988 година, попознат како принцот од Пи.

Prince-of-pi


4. Лудолф вон Целен го посветил поголемиот дел од својот живот на пресметување на првите 36 цифри од Пи. Овој број е попзнат како Лудолфов број.


5. Бројот 360 се појавува на 359-тата позиција од Пи, која претставува бројот на степени во кругот.


6. Пи вредност кога се пресметува ќе продолжи бесконечно без повторување или шема. Вредноста на Пи е пресметана до еден трилион цифри после децималата.


7. Чао Лу го држи светскиот рекорд во меморирање на бројот Пи. Тој има запомнето 67 890 цифри од Пи.

chao-lu-memory-pi


8. Пресметување на вредноста на Пи се користи како стрес тест за компјутери.

compute


9.  Алберт Ајнштајн е роден на 14 Март, денот на Пи.

Einstein-piday


10. Нема ниедна нула во првите 31 цифри од бројот Пи.

pi-day-2015

Среќен π ден.

 

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By dE Em
Load More In #Факти

Facebook Comments

Check Also

123456 e Најкористената Лозинка на Интернет

Речиси 80% од корисниците на интернет имаат ризична ...