Responsive Leaderboard AD Area
Општо

Зошто вашите отпечатоци од прстите можеби не се уникатни


Претпоставуваќи дека секој има уникатни отпечатоци на прстите со кој можат да бидат идентификувани преку компјутерска база на податоци можно е да е нецелосно точно, вели Мајк Силверман од министерството за внатрешни работи. Доказите од отпечатиоци кои кои ги поврзуваат злосторниците со местото на злосторството одиграа фундаментална улога во убедувања на Белика Британија, се одкако се отворила првата форензичка лабораторија која била формирана во Скотланд Јард во 1901 година.

Но, основната претпоставка дека секој има уникатен отпечаток со кој може да биде брзо идентификуван преку преку компјутерска база со податоци, има недостатоци. Тврдат експертите.

Мајк Силверман, кои го претстави првиот автомизиран систем за откривање на отпечатоци од прстите на луѓето, изјавил:

“Ни едни отпечатоци од два прста не се секогаш исти до детал, дури и ист прст скениран два пати, едно по друго, не е ист.”

“И најчесто отпечатокот не е совршен на местото на злосторството. Може да е извалкан или исфлекан. Постојат различни работи кои ја намалуваат точноста.”

“И не сите отпечатоци се регистрирани, така што е невозможно да се докаже дека два прста не можат да бидат исти.”

“Тое е невозможно, но исто така и да освоите лотарија е новозможно, но луѓето го прават тоа секоја недела.”


Други фактори кои може да ја намалат “уникатноста” на отисоците од прсти вклучуваат одредини ускови кои можат да ја направат кожата мазна, исто така кај постарите еластичноста на кожата се менува. Семејствата, исто така, имаат многу слични отисоци.

Силверман истакна дека судиите би требало да се повеќе информирани за овие ограничувања, исто така изјави:

“Мислам дека е многу важно да судиите го земат ова во редвид и да се свесни за одој недостаток”

“Многу често тие се потпираат на програми како што се ЦСИ и тоа им ги покрева нивните очекувања. Тоа што го гледате на ЦСИ немора да значи дека е точно.”

Тој додаде дека истата логика се однесува и за примерите и претпоставката дека сите имаме различна ДНК, ова тврдење е невозможно да се докаже. Неточни анализи од отисоци довеле до неколку случаеви каде што биле уапсени и приведени погрешните лица.

Во 2004 година, Брендон Мејфилд, беше погрешно поврзани со бомбашки напади во Мадрид, од страна на ФБИ експертите за отпечатоци. Исто така шкотски полицаец бил погрешно обвинет дека бил на местото на убиството во 1997, откако биле пронајдени негови отпечатоци блиску до телото.


Еве и две интересни видеа кои може да ги погледнете ако сакате да дознаете повеќе:

[xyz-ihs snippet=”o1″] [xyz-ihs snippet=”o2″]
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Општо

Facebook Comments

Check Also

Што да направите кога ќе заборавите да нанесете дезодоранс?

Во утринското брзање за на работа, училиште, факултет ...