Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно

Што всушност прават компјутерските вирусите?


Денешните вируси се многу по моќни одколку некогаш. Вирусот може да биде активиран со самото отварање на електронска пошта или некој фајл. Кога некој вирус ќе дојде во контакт со компјутер тој се активира и и се вчитува во работната меморија и таму останув асе до исклучување на компјутерот.Зашто вирусот останува во меморијата? Вирусот таму чека да корисникот покрене некоја друга програма.Кога ќе покрене друга програма вирусот се размножува,односно автоматски се,без знаење на корисникот, се вградува во покренатата програма.

Ова се повторува секој пат кога ќе се отвори нова програма,се додека вирусот се наоќа во работната меморија. На овој начин со„ШТЕКАЊЕ“ во меморијата,вирусот всушност си овозможува да се мултиплицира,односно да се прошири на сите програми кои се наоќаат во компјутерот. Кога компјутерот ќе се изгасне,вирусот се губи од работната меморија. Но до тогаш тој автоматски се уградил во сите програми кои се користени од моментот кога влегол во меморијата па се до моментот кога компјутерот се гаси.

Значи,суштината е во тоа што више не е потребоно да с епокрене порграмот кој е носител на вирусот тукувирусот понатака работи сам и се пренесува од една на друга програма. Многу брзо целиот компјутер ќе стане заразен.

Ова е само прва фаза односно фаза на размножување. Секој компјутерски вирус,како и биолошкиот има одреден период на ИНКУБАЦИЈА во која притаен и работи во позадина. Во оваа фаза тој уште не делува деструктивно, а многу од корисниците и не се свесни дека во нивниот компјутер има вирус.

Следна фаза е фаза на активирање. Она почнува некое случување кое претходно делувало деструктивно. Кои промени ќе се иницираат во фазата на активицаија зависи од мештовитоста на оној кој го направил тој вирус(хакерот).

Воглавно тоа е некој временски период,на пример некој вирус се активира точно по 7 дена од неговото влегување во компјутерот. Од друга страна пак некој вирус ја извршува својата задача во точно определени денови во месецот,или после одреден број на подигања на програмот кој е носител на вирусот.

Каква штета ќе предизвика некој вирус кога ќе се активира,исто така зависи од авторот кој го направил. На пример,еден од можните штети незнајно да отвара било какви фајлови и да ја изменув нивната содржина може да се случи да некој текс докумет го отвори и да го измени целосно неговата содржина или на крај краева да го избрише цел тој фајл.

Нешто слично вирусот може да направи и со фајлови кои се неопходни за работа на некоја програма. Во тој случај програмот шиви фајлови се изменети или избришани неможе повеќе да се покрене. Исто така може да му се деси и на некои неопходни фајлови на оперативниот систем WINDOWS. Ако се случи тоа настанува вистинска хаварија т.е најлоша ноќна мора,а тоа е губење на податоците. Кога вирусот ќе се унапреди до оваа мера,единствен лек е бришење на заразените содржини на хард дискот и поново инсталирање на оперативниот систем или попознато како ФОРМАТ.

Вирусот немора да биде деструктивен во волкави мери. Постојат разни типови на вируси кои прават многу несакани работи. На пример постои вирус кој наместо вас го покачува корсерот, или на екранот испишува одредени известувања од типот „Ја сум сопственик на овој компјутер“ и така натака.

Вообичаено е да терминот КОМПЈУТЕРСКИ ВИРУС се користи за сите видови на вакви мали програми кои пречинуваат штета и прават проблеми,али покрај вируси постојат и други врсти на овие мали напасти кои се разликуваат од претходниот споменат класичен вирус. Тоа се пред се ЦРВИ ТРОЈАНЦИ и МИКРО ВИРУСИ. За нив во некоја друга прилика.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...