Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно

Што се компјутерски вируси и кои ги направил?


Секој кој имал било каков контакт со компјутери сигурно слушнал и за компјутерски вируси. Иако највероватно незнае како вирусот функционира, тоа доведува до одреден страв кон секој корисник на компјутер, а незнајеќ всушност што тој вирус направил во неговиот систем. После темата за spyware еве и еден пост за вирусите.


Што е ВИРУС?

Вирус е компјутерска програма направена со намена да по влезот во компјутерот „чачка“ по него и неприметно да расипува фајлови.Кога програмот кој што има вирус се отвори тогаш тој се активира.Активираниот вирус може не само да ги инфицира останатите програми и документи на вашиот компјутер, туку може и да го умножи и пренесе на останатите компјутери поврзани со вашиот, на ист начин како што биолошкиот вирус се пренесува од човек на човек.
Вирусите се појавиле во касните осумдесети години на минатиот век,одприлика во време кога и персоналните компјутери станаа секодневие.Тогаш сите програми и податоци се пренесувале преку флопи диск,и самиот вирус бил програмиран да се пренесува преку самото флопи.


Кој ги прави Вирусите?

Од каде доаѓаат вирусите?Авторите на вирусите имаат различни мотиви,али секој автор на вируси мисли дека неговото дело е оправдано.За некого, компјутерски вируси представуваат голем технички предизвик,како на пример:на планинарите освојување на некој највисок врв.За останатите,стварањето вируси еоблик на заработувачка.

Од друга страна пак,отпуштени или незадоволни компјутерски стручњаци или било кој создава вируси во облик на одмазда према некоја личност или команија.

Значи воглавно вирусите се направини само да штетат а не да помагаат (ова го знаат сите и нема потреба да го кажувам.)

 

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...