Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Општо

Што е сиромаштија и кои луѓе се сиромашни?


Критериумите за дефинирање на тоа кој е сиромшен варира од земја до земја и од период до период. Така, животниот стандард на најсиромашните во развиените земји е многу повисок од оној на просечниот жител на некоја азиска или африканска земја. Животниот стандард на најсиромашните луѓе денес, исто така, е повисок од оној на најсиромашните луѓе кои живееле пред еден век или повеќе.

Многу сиромашни луѓе денес, можат да ги користат придобивките од технолошкиот развој како што се електричната енергија, телевизијата, радиото, телефонот и слично, нешто што беше незамисливо како за сиромашните, така и за некои од побогатите луѓе во првата половина на 20-от век.

Сиромаштијата може да се дефинира како состојба во која поединецот или семејството немаат средства да ги задоволат основните потреби за храна, облека и домување. Основните потреби, според дефиницијата, варираат во зависност од бројт на членови на семојството, нивната возраст, пол и слично.

 

 

Сопствените интереси секогаш ќе управуваат со светот. Тоа не би требало да се обидеме да го запреме, туку би требало да се обидеме сопствените интереси на лошите луѓе да ги доведеме повеќе во согласност со интересите на добрите луѓе.

– Самуел Бутлер


Доколку мизеријата на сиромашниот не биде предизвикана од законите на природата, туку од нашите институции, голем е нашиот гнев.

– Чарлс Дарвин

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...