Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно

Се што треба да знаете за Spyware, и како да се заштитите!


Знаете ли што е тоа спајвер (spyware), какви проблеми може да ви направи и како се остранува од компјутерот?
Доколку одговорот е НЕ…прочитајте го следниов текст.


Spyware во глобала преставува секој програм кој собира информации од компјутерот без да знае корисникот.Со еден збор spyware може да се дефинира како програма која СМЕТА на вашиот компјутер.
Постојат повеќе типови на Шпиунски софтвер кои кружат на интернет, но општо можат да се поделат на две категории: ВНАТРЕШНИ и КОМЕРЦИЈАЛНИ.

Внатрешен Spyware воглавно се инсталира од страна на друг корисник на компјутерот кој има намера да го надгледува туѓата работа на истиот компјутер (Тоа се прави или од работодавецот, родител…или некоја трета личност).


Комерцијален софтвер (adware) е софтвер кој компаниите го користат како би ја следеле вашата интернет активност. Компаниите кои ги евидентираат онлајн навиките често ја продаваат таа информација на огласувачи кои потоа те навалуваат со целна реклама, реклама која одговара на вашите интереси и која веројатно за вас е привлечна.

Spyware може да се ЗАКАЧИ за компјутерот како слеп патник додека лагано си сурфате=). Меѓутоа, пред да може нешто да се инсталира на вашиот компјутер, морате да кликнете или да отворите некој објект т.е. програма.

Најчесто користени методи за наоѓање на несакана инсталација на спајвер се :

-Отварање на несакани e-mail пораки (спамови).
-Кликање на pop up прозорче при сурфање.
-Користење на програма за за делење на фајлови.
-Посета на злонамерни сајтови.


Кои типови на spyware постојат?

Internet URL loggers & screen recorders-Евидентира вебсајтови и посетените страни, може да сними црно-бели сликички од вашиот екран секој пат кога ќе се промени и да ги сочуваат и испратат без ваше знаење.

Chat loggers & email recorders-слични се, прави копија на текстот од примената и испратената порака, како и на чет сесија.

Keyloggers & password recorders-Кога вршите финансиски трансакции…овој софтвер се однесува како кога некој гледа преку вашето рамо. Го прават управо тоа…евидентираат искуцани лозинки и кодови. За разлика од password recorders,
Keyloggers снимаат све што ќе искуцате, а не само лозинки.


Web bugs

Познати се и како огласувачи на спајвер, т.е. адвер. Кога имате adware во компјутерот примате реклами кога извршувате некоја наредба….на пример: Искуцувате нешто во барот на пребарување. Овакви реклами може да се појават дури и кога не сте на интернет. Ако сте константно преплавени со рекламни екрани…многу е вероватно дека имате web bug spyware инсталиран на вашиот компјутер.


Краци на пребарувач

Некој го позајмува вашиот компјутер за негово лично користење. Спајвер корисникот може да украде конекција за да праќаат спам преку вашиот провајдер. Тоа значи дека паразитни спамер може да испрати 1000 спам-ови низ вашата интернет конекција и преку вашата адреса.


PC крацци

Поставуваат интернет пречки во вашиот favorites folder без прашање. Таквата пречка води до неговиот вебсајд и со тоа вештачки ја подига посетеноста на истиот сајт, што им овозможува повеќе да заработуваат на реклами на сметка на вашето време. Можда ќе можете да се ослободите од овие лажни favorite меувајќи ги интернет опциите, али, повремено единствен начин да се ослободите е да влезете во базата со регистри и да ги избришете. Меѓутоа, некои спајвер програми инсталираат сигурносна мрежа така да повторно ќе се вратат на местото во регистерот одма по следното подигање на компјутерот. Једина опција за отстранување на ваков вид на Штетник е да го форматирате хард-дискот или да користите некој одличен anti-spyware програма.


Тројанци и Вируси

Како што дрвениот тројански коњ им послужил на грците да влезат во Троја, така и спајверот се маскира во нешто по скришно, или сепак штетно за вашиот компјутер-податоците може да бидат копирани, дистрибуирани или уништени. Вирусот е сличен, али има додатна сила да се размножува и шири предизвикувајќи штета на вашиот компјутер. Двете вакви типови на злонамерен софтвер спаѓаат под поимот spyware, затоа што корисникот не е свесен и не би ја одобрил нивната права цел.(Повеќе за тројанците и вирусите во некој друг пост=)


Како да се заштитите!?!

  • Прво и основно што треба да избегнувате е да ги оставите вашите сигурносни подесувања на вашиот пребарувач на ниско ниво. НИСКО ниво на сигурност дозволува спајвер програмите лесно да се најдат на меморијата на вашето Љубимче.
  • Како следна работа е да пазите на мејловите кои ви стигаат од непознати. Доколку не очекувате меил од никого или е истиот со некоја ЛЕВА содржина, одма избришете го.
  • Софтвер симнувајте само од Проверени фирми и Проверени сајтови….Никако не го правете тоа од сомнителни локации.
  • Редовно „Освежувајте го’’ системот, постојат доста tweek програми кои можат да ви помогнат во тоа.
  • Не кликајте на разни банери рорup прозорчиња кои ви искачаат во текот на сурфањето.
  • Симнете некој анти spyware софтвер:

LINK1
LINK2
LINK3

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...