Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно

Какви видови на вируси постојат?


Доколку вирусот успеал да влезе во вашиот компјутер тој може да се отссрани со антивирусна програма(која неможе 100% да ве заштити).
Постојат два начина за заштита од вирус.
Првиот начин е Firewall (огнен ѕид) – тоа е програма која служи да проверува се што влага и излага од компјутерот. Оваквите програми се активираат во моментот кога се поврзувате на интернет. Неговата улога е да ги филтрира сите фајлови кои поминуваат низ компјутер и да ги блокира оние кои без дозвола се обидуваат да влезат.

Вториот начин е користење на антивирусна програма или попознато како АНТИВИРУС – тој служи за во случај нешто да помине од огнениот ѕид да го детектира и да го извести корисникот за истото. Антивирусот работи на принцип на препознавање на вирусот по дефиниција која се наоќа во базата на податоци. Но знаеме дека секојдневно излагаат нови вируси и со што логички е да антивирусот нем да ги има во базата на податоци,за таа намена се прави update на антивирусот со што се симнуваат дефинициите за новите вируси.


ЦРВИ

Црв(ang.worm) е наследник на вирусот,односно посебна врста вирус кој многу брзо се размножува од претходно опишаниот класичен вид на вирус. За подигање на црвот не е потребен човечки фактор. Со други зборови,во случајот со црвите не е неопходно да се подигне програмот кој е носител како што беше кај класичниот вирус. Всушност кај црвите воопшто е потребен програм носител,тој може да патува и сам. Ако на било кој начин се најде во компјутерот,црвот се активира сам и вози низ системсите фолдерии фајлови пеглајќи ги и одбработувајќи ги за она што е направен.црвот од вирусот се разликува пред се во тоа што може сам да се двиши низ компкутерските фајлови ,т.е по тоа што не им е потребен програм носител. Управо тоа ги прави многу побрзи од класичните вируси. На пример: црвот со име Code Red успеал за само 9 саат да зарази 250.000 компјутери и црвот Mydoom кој за еден ден успеал да зарази пола милион компјутери. WooooW!!! многу.


ТРОЈАНСКИ КОЊ

Тројанецот е врста на вирус кој ретко се размножува,односно ретко се пренесува од компјутер на компјутер. Сепак,оваа врста на вирус може да биде многу штетна. Тројанскиот коњ најчесто служи за да на својот автор праќа информации од компјутерот во кој се наоѓа. Тие информации може да бидат пасворди за пристап на банкарска смета,или други податоци од изузетно значење.


МАКРО ВИРУСИ

Макро вирусите најчесто се уградуваат во фајловикои припаќаат на некоја програма преку MS Office. Конкретно,мислам на фајлови кои припаѓаат на Word и Excel. Макро вирусите се ,практично можат да се вградат во било кој документ кој е изработен во овие две програми. Оваа врста на вируси може да биде многу деструктивна.


Како да се заштитиме од вирусите?

Да расчистиме 100% заштита од вируси не постои. Најдобра заштита од вируси е внимателност:

Не превземајте програми од сомнителни веб страни… т.е со пиратски веб страни.

Не отварајте фајлови кои ви стигаат на меил ако не знаете кој ви ги праќа.

Не отварајте никакви фајлови кои ви стигнале од непознат праќач или сте симнале од интернет без претходна проверка.

 

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...