Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно, Реалност

10 од најопасните верски култови/секти во светот!!!


Култ се дефинира како систем кој генерира една одредена личност, идеал или објект. Тие, може да бидат одредена група на фанатици, или група на заведени аутсајдери, чии идеали ги сегментира од нормата. Многу култови не почнуваат како опасни секти – и всушност, ако ги прашате оние кои се вклучени во нив, нема да ви ја опишат нивната група како култ/секта. Сепак, многу култови имаат злобни или екстремни агенди, кои се толку далеку и надвор од нормата, што тие стануваат опасни. Ова се манифестира во масовни самоубиства, перење на мозокот, екстремистички однесувања, напади, киднапирања, уцени и вандализам. Еве 10 од најопасните верски култови на сите времиња.


10) Скиентологија

skientologija

Скиентологија

Скиентологистите, не се како типичените кобни култови кои користат наслови со графички или шокантни религиозни доктрини и акции. Оние кои избегале од овој култ зборуваат за перење на мозокот, измама и обиди за финансиска пропаст. Тие, зборуваат за отворени закани и други опасни методи, кои лидерите на култот ги користат за да обезбедат лојалност. Основа на култот е збунувачки хаос на туѓо влијание и на човечката психа. Но, во суштина, Скиентологијата се чини дека е само за пари. Тие ги тужат сите кои зборуваат лошо за нив. Од време на време се чини дека тие делуваат како масивна и глобална коорпорација, а не религиозна организација. Главно, постојат неколку високо познати актери кои се членови на оваа секта, вклучувајќи го и Том Круз, меѓу другите.
Нешто повеќе за оваа секта…


 

9) Црквата На Обединување

crkva na obedineti

Црквата На Обединување

Тие се нарекуваат “Moonies“, и тие се следбеници на Сонцето Мјунг Мун. Тие, исто така, веруваат дека Мун е боженствено битие кое е вредно да биде обожувано. Германија беше толку остра кон култот на Месечината што го забрани од земјата, бидеjќи се сметало дека е опасност за луѓето – особено врз младите. Бидејќи, Црквата на обединување верува дека Месечината е Бог, тој е целосно поддржан од страна на неговата црква во секоја смисла на зборот. Самиот култ е обвинет за привлекување на млади членови во своите редови, и активно работат за да ги одвојат од нивните семејства или системи за поддршка. Месечината постојано зборува против христијанската црква, тврди дека Кореја е избраното царството и отворено се очекува да биде третирано како божество од неговите следбеници.


 

8) Кју Клукс Клан

kkk

Бела Моќ

ККК се познати по нивните бели мантили, шпицести капи и нивниот став за белата надмоќ. Изгубен низ историјата е фактот дека јадрото на ККК е, или барем беше, религиозна секта за екстрамистичките Христијани. Првично формирана по Граѓанската војна, ККК некогаш се гордееше со речиси четири милиони членови. Нивниот терор тактики и став за црнците, Евреите, католиците и другите малцинства, секако, не беше фаворизирано од страна на другите, но тоа беше тактиката на страв и убиства кои ги направи премногу опасни. Анонимноста на кланот беше уште еден фактор што многу придонесе во нивниот развиток. Членовите може да живеат во отвореното општество и да учествуваат во одежди, криејќи се од останатите. Овој клан сè уште постои, дури и кога нивното влијание се намалило значително, тие се уште остануваат прилично таинствен и опасен култ.


 

7) Движење за обновување на Десетте Божји Заповеди

Движење за обновување на Десетте Божји Заповеди

Движење за обновување на Десетте Божји Заповеди

Со седиште во Уганда, овој култ верува дека крајот на светот е неизбежен и ќе се одржи на 1-ви јануари 2000 година Тие строго се придржуваат на Десетте Заповеди. Всушност, тие биле толку христољубиви на зборот на Бога што прават некои незамисливи работи, со цел да се придржуваат до него. Тие, ретко зборуваат еден со друг и монгу често користат знаковен јазик, така што со тоа нема да сведочат лажно за да не ја прекршат Деветтата Божја заповед. Тие, избегнувале сексуални односи и постеле редовно. Кога на 1 Јануари, 2000-та година поминала без инциденти, култот почнал да ги губи следбениците, чија вера ненадејно беше разнишана. Како резултат на тоа, водачот на култот предвидел нова апокалипса во Март, истата година. Кога 500 приврзаници се собрале во црквата пред крајот на времето, кога таа експлодирала, имало обвинувања за масовно самоубиство, но повеќето од жртвите биле задавени или отруени, и се верувало дека убиството била главната причина за смрт.


 

6) Аум Шинрикјо

Aum Shinrikyo

Aum Shinrikyo

Овој јапонски култ ја преведува “врховната вистина”, тој бил основан од страна на Шоко Асахара во 1984-та. Под маската дека е култ на јога и медитација, на оваа група им бил доделен верски статус и од тогаш станале се поопасни и поопасни. Во деценијата што помина Асахара и неговите следбеници, биле обвинети за присилни донации, измама, па дури и за убиства. Во 1995 година, полицијата почна сериозно да го истражува Асахара и овие обвинувања. Асахар се исплашил и решил да натера некој од неговите следбеници да испушти опасен гас во подземното метро, со цел да го одвлече вниманието на полицијата. Резултатите од овој напад биле застрашувачки, но и покрај тоа полицијата успеала да го фати Асахара и откриле масовна залиха на оружје, експлозиви, па дури и живи заробеници. Меѓу другото полицијата открила и голема количина на смртоносен гас доволно да убие четири милиони луѓе, руски хеликоптери, лекови/дроги (вклучувајќи ЛСД), и хемиско оружје како антракс. Асахара бил затворен и неговиот култ распуштен, но некои варијации на неговите идеали живеат и ден денес во други култови, иако лидерот се дистанцирал од овие нови секти.


 

5) Деца на Бог

Деца на Бог

Деца на Бог

Неколку култови толку морничави, што се нарекуваат себеси Божјите деца. Оваа секта била основана од страна на Дејвид Берг. Основното верување што го практикуваат следбениците на оваа организација е дека сексот со деца, не само што е во ред, но и божественото право. Непотребно е да се каже, има долга историја на сексуална злоупотреба во рамките на овој култ. Младите жени биле свртени кон проституција и се користеле за да привлечат нови членови во своите редови. Двајца доста познати актери израснале во овој култ, Роуз Мекгован и Ривер Феникс биле израснати од оваа “фамилија”, но и двајцата успеале да избегаат и да почнат нов живот.


 

4) Редот на Сончевиот Храм

Редот на Сончевиот Храм

Редот на Сончевиот Храм

Овој чуден култ се базира на античките верувања, дека темпларите се уште постојат и дека спасението е достапно само за конвертираните верници кои ќе се искачат на небото. Оваа секта е основана во 1984 година од страна на Џозеф Ди Мамбро и Лук Јоурет. Активностите на групата се многу таинствени, но во 1994 година секташите брутално убиле новороденче, бидејќи тие верувале дека е следниот антихрист. Следувало серија на масовни самоубиства (вклучувајќи го и оној во Швајцарија, каде што членовите на внатрешниот круг, се отруени, а вторите масовни самоубиства биле во Канада). Верниците биле застрелани, отруени, изгорени, и загушени. На крајот, повеќе од 100 луѓе го загубија својот живот, во најголем дел од сопствената рака или од рацете на нивните лидери.


 

3) Филијала Davidians

Филијала Davidians

Филијала Davidians

Давид Кореш ги убедил своите следбеници дека секој кој не се согласувал со него, а особено САД, се непријатели на Бог. Ова било како стереотипните апокалиптични кобни култови, кои се изградени врз основа на лаги, терор и слепа вера. Кореш тврдел дека е гласот на Бог, па дури и на Месијата и тој ја користел својата моќ за да има редовен сексуален однос со жените од неговите следбеници. Тој, се преселил со своите следбеници надвор од Вако, Тексас. На крајот, властите го истражиле култот по обвинувањата за сексуална злоупотреба и малтретирање на децата кои биле упатени кон Кореш и неговиот култ. Во познатата пресметка во 1994 година, ATF употребила солзавец. Но подоцна, голем пожар избувнал од зградата, иако никој не бил сигурен што го започнал. На крајот, 76 лица загинале во тој хаос.


 

2) Храмот на народот

Храмот на народот

Храмот на народот

Оваа секта на религиозните фанатици, бил предводен од Џим Џонс, поранешен марксистички и комунистички поддржувач, кој се претворил во методистички свештеник. Џонс бил многу популарен и харизматичен. Тој, исто така, бил отворен, особено во однос на општествената елита. Сиромашните и угнетените членови, се собирале во некои од неговите простории и ги сослушувал нивните маки. Но, она што започнало и навидум изгледало безопасно, за брзо време се претворило во чуден култ кои бил против библијата и параноичност за нуклеарна катастрофа. Џонс бил принуден да побегне од САД во Гвајана, каде што бил обвинет за сексуална злоупотреба. Собранието на Џонс ги превзема работите во свои раце и успешно извршија атентат врз американски конгресмен. На крајот, по наредба на нивниот лидер, над 900 луѓе биле жртви во најголемото масовно самоубиство во историјата, со пиење на отров.


 

1)  Небесната Порта

Маршал Аплевите

Маршал Аплевите

Следбеници на овој култ, веруваат дека просветление и спасение може да се постигне само ако избегаат од Земјата пред “големото рециклирање”. Но, за да се избега од земјата е малку проблематично, лидерот на оваа секта ги учел своите следбеници, дека со самоубиство ќе успеат да го напуштат своето тело и да избегаат од земјата и да ја достигнат боженствената порта. Маршал Аплевите и Бони Нетелс биле лидерите на оваа секта. Тие, имале припремено видео за тоа како да успеете да го напуштите вашето тело, и го споделиле помеѓу своите членови. Тогаш, во 1997 година, кометата Халеи поминала покрај Земјата и лидерите на овој култ, ги убедиле своите членови дека тоа е вселенскиот брод, со кој треба да патуваат и да се ослободат од Земјата, кој ќе успее да го ја достигне кометата ќе биде спасен. Тогаш лидерите им наредиле на 38 луѓе да извршат самоубиство во Сан Диего, кога им кажале дека кометата е знакот кој го чекале.


 

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...