Responsive Leaderboard AD Area
Едукативно

Видео: Што е енкрипција и како функционира


Енкрипција е модерна форма на криптографијата, која им овозможува на корисниците да ги скријат информации од другите. Енкрипцијата користи комплексен алгоритам наречен шифра, со цел да ги претвори нормалните (обични) податоци во серија на навидум случајни карактери (ciphertext), кој е нечитлива од оние без посебен “клуч” со кој би можеле да ја дешифрираат. Оние кои го имаат клучот можат да ги декриптира податоците со цел да ја видиат оргиналната форма на пораката наместо случајните карактери (ciphertext).

[xyz-ihs snippet=”h1″]

Две од најпознатите, широко користeни енкрипциски методи се јавниот клуч (асиметричен метод на енкрипција) и приватен клуч (симетричен метод на енкрипција). Двата се слични во смисла дека и двата метода му дозволуваат на корисникот да ги енкриптира податоците и да ги сокрие од другите, а потоа ја дешифрира со цел да дојде до оригиналниот и чист текст. Тие се разликуваат според начинот на кој доаѓаат до енкрипцијата и декрипцијата.


Јавен Клуч (Асиметриа)

Јавен клуч или пак асиметрична енкрипција го користи јавниот клуч на примачот, како и (математички) двоен приватен клуч.

На пример ако Стефан и Ана, и двајцата имаа клучеви од една кутија, со што Стефан го има јавниот клуч (асиметричен) а Ана го има двоиниот приватен клуч (симетричен). Тогаш Стефан слбодно може да го користи неговиот клуч за отклучување на кутија и ставање негови работи во неа, но тој нема да биде во можност да ги види работите што се веќе во кутиата, ниту пак тој ќе биде во можност да извади нешто од неа. Ана, од друга страна, може да ја отвори кутијата и да ги видите сите работи што се внатре, како и отстранување на нив ако мисли дека има потреба од тоа, користеќи го нејзиниот приватен  (симетричен) клуч. Но сепак Ана нема да е во можност да додадете работи во кутијата без дополнителниот јавен (асиметричен) клуч на Стефан.

Во дигитална смисла, Стефан ќе може да ги енкриптира податоците (со неговиот јавен клуч), и да ги испрати истите податоците на Ана, но само Ана (и нејзиното идентичен приватен клуч) би можел да ги декриптира податоците (ciphertext), назад во нормална форма. Јавен клуч (во овој случај) се користи за енкриптирање на ciphertext, додека приватниот клуч се користи да се декриптира (дешифрира) назад во чист текст. На Ана ќе и треба само приватниот клуч за дешифрирање на пораките од Стефан, но би и било потребен пристап до дополнителни јавен клуч, со цел да енкриптира одредена порака и да ја испрати на Стефан. Стефан, од друга страна не може да ги декриптира податоците со неговиот јавен клуч, но тој може да го користи својот јавен клуч за да и испраќа шифрирани (енкриптирани) пораки на Ана.


Приватен Клуч (Симетричен)

Приватниот клуч или симетрична енкрипција, се разликува од енкрипцијата на јавениот клуч а разликата е во самите клучеви. Се уште има потреба од два клуча но сега двата клуча се во суштина исти.

На пример сега Стефан и Ана, и двајцата ги имаат клучевите од кутијата, но во ова сценарио и двата клуча го прават истото. И двата од нив сега се во можност да додадат или отстранат работти од кутијата.

Говорејќи дигитално, Стефан сега може енкриптирате порака да ги декриптира (дешифрира) со неговиот клуч. И Ана исто така сега може да го направи истото со нејзиниот клуч, да ги енкриптира и декриптира податоците (пораките).


Share this Story
  • Енкрипција е модерна форма на криптографијата, која им овозможува на корисниците да ги скријат информации од другите.
    Едукативно

    Видео: Што е енкрипција и како функционира

    Енкрипција е модерна форма на криптографијата, која им овозможува на корисниците да ги скријат информации од другите. Енкрипцијата користи комплексен алгоритам ...
Load More Related Articles
Load More By Andrej
Load More In Едукативно

Facebook Comments

Check Also

Европа vs. Македонија

Живеењето во Македонија, верувале или не, може да ...